Les defenses dels quatre mossos d'esquadra de Santa Coloma de Farners empresonats per la suposada vinculació amb una «xarxa de corrupció» per tràfic de drogues demanen que surtin en llibertat. A la vista, que es va celebrar ahir, van sostenir que no hi ha arguments jurídics per mantenir la presó preventiva sobretot perquè tenen suficient arrelament per descartar el risc de fugida: «No poden passar 24 hores més a presó».

En canvi, el fiscal sosté que si surten en llibertat podrien destruir proves o, fins i tot, coaccionar testimonis. Les parts també han demanat al tribunal que resolgui si existeix una nul·litat en la causa perquè la DAI va prendre declaració al narcotraficant delator sense advocat.

El risc de fuga

Els advocats Carles Monguilod, Benet Salellas i Manel Mir remarquen que els seus clients tenen un arrelament «molt important» que descarta el risc de fugida com a argument per mantenir l'empresonament. «Són nacionals, tenen ingressos, propietats, fills menors a càrrec i vincles familiars», va defensar l'advocat del caporal i d'un dels agents, Carles Monguilod. «És evident que no existeix risc de fugida», va afegir Salellas.

Les defenses també qüestionen un altre dels motius pels quals el jutge instructor va fonamentar la presó preventiva, el risc de destrucció de proves. Els advocats subratllen que l'ordre d'allunyament de la comissaria i la prohibició de comunicar-se amb altres mossos de Santa Coloma ja són suficients per neutralitzar qualsevol risc. I també apunten que en cap moment el jutjat va argumentar de quina manera podrien interferir en la investigació tal com, remarquen, hauria d'haver fet.

Segons les defenses, la presó preventiva sense fiança és «desproporcionada» i sostenen que hi ha altres opcions «menys agreujants» com imposar-los una fiança, retirar-los el passaport i obligar-los a comparèixer al jutjat periòdicament. Un altre cavall de batalla de les defenses és la nul·litat de les actuacions. En aquest sentit, Salellas va argumentar que la declaració del narcotraficant delator es va fer «vulnerant drets fonamentals» perquè, tot i ser autoincriminatòria en fets delictius, es va fer en qualitat de testimoni (i no d'investigat) i sense advocat.

Les parts demanen al tribunal que es pronunciï ara sobre aquesta qüestió per esvair dubtes i evitar tirar endavant la instrucció en fals. Segons Salellas, anul·lar aquesta declaració comportaria, també, que no fossin vàlides les intervencions telefòniques, ni la sonorització dels vehicles, ni les proves recopilades.

Una «xarxa de corrupció»

El fiscal, Enrique Barata, demana al tribunal que tingui en compte que no és una xarxa de tràfic de drogues liderada per «particulars» sinó per agents dels Mossos, que eren els encarregats de custodiar la droga decomissada: «Estem davant d'una xarxa de corrupció policial dins d'una comissaria, on aquells que havien de custodiar i destruir la droga, la posaven en circulació a través de tercers». També argumenta que podrien destruir proves o coaccionar testimonis.