El 70% dels alumnes de l'escola La Vall, a Osor, no va anar ahir a classe. En el marc de la campanya impulsada per algunes de les famílies del centre, 17 dels 24 infants van fer absentisme durant tot el dia per reivindicar el dret a decidir sobre l'ús de les mascaretes dins les aules. En comptes de fer classe, les famílies es van organitzar per oferir als alumnes adherits a la protesta un conjunt d'activitats i tallers orientades a conèixer els drets dels infants. Els actes es van allargar tot el dia.

La presidenta de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA), Ruth Alemany, va explicar que han decidit «passar a l'acció» després de no rebre cap explicació des del Departament d'Educació. Reclamen que se'ls escolti, que es tinguin en compte les peculiaritats de l'escola -de grans dimensions- i engeguen una campanya de protesta, amb el lema «A l'escola volem respirar!», que proposa fer absentisme escolar una tarda a la setmana durant un mes.

A l'escola La Vall hi estudien 24 alumnes repartits en tres aules. Una és d'infantil, i a les altres dues s'hi reparteixen els nens de primer a sisè de primària. Abans de començar el curs, el centre va demanar que tots els estudiants poguessin ser tractats com un grup estable. Però tres dies abans d'iniciar les classes, explica l'AFA, el Departament els ho va denegar.

«Hem de tenir en compte que hi ha cinc grups de germans repartits entre infantil i primària, i que tots els nens han jugat i fet vida entre ells; ja no vam entendre gaire aquesta mesura», explica Alemany.

Amb la represa de les classes, els nens van començar a anar a les aules amb mascareta. Però l'AFA critica que una mesura que inicialment havia de durar quinze dies, s'ha acabat convertint en permanent. Ara, les famílies d'Osor esperen que la Generalitat els doni una resposta que tingui en compte «la peculiaritat» de l'escola. «No fem res més que reclamar un dret que tenen els nostres fills i filles, i que creiem que se'ns vulnera; amb els infants hi ha una mena d'acarnissament i no ho trobem just», apunta Alemany.