Entitats, veïns i grups polítics de Riells i Viabrea han constituït la Taula per la Gestió Pública de l'Aigua amb l'objectiu de municipalitzar la gestió del servei, que actualment porta l'empresa Abastaments d'Aigua del Tordera (AAT) sense cap concessió des de fa més de 30 anys.

Des de la Taula van entrar divendres una instància a l'Ajuntament -on hi ha un govern d'ERC amb majoria absoluta- demanant que el consistori expliqui les seves «intencions» en la propera comissió d'estudi abans d'acordar-ne la creació. La taula també reclama que el consistori els convoqui a una reunió conjunta per concretar les accions i el calendari necessaris per posar fi a la situació irregular actual que, apunten, «només beneficia interessos privats per damunt dels interessos de la ciutadania del nostre poble».

Irregularitats en la gestió

La Taula per la Gestió Pública de l'Aigua està integrada per l'associació de Veïns Aigua és Vida per tot Riells i Viabrea, la CUP, En Comú, Junts per Riells i Viabrea, PSC i Podem. Tots ells recriminen a l'Ajuntament que l'empresa que gestiona l'aigua «s'ha adjudicat un benefici net, després que li paguem totes les despeses, d'un 16% sobre el total de despesa. És a dir, com més despesa més benefici».

La plataforma també critica que les instal·lacions són «deficients»: «Només s'han fet nyaps per sortir del pas i es perden 40 litres de cada 100. Fa 20 anys que parlen de regularitzar i encara no ho han fet. També s'han deixat de fer servir els pous del terme municipal creant dependència dels pous de l'empresa a La Batllòria, amb major despesa de la captació i impulsió».

Els integrants de la plataforma manifesten que els talls d'aigua al municipi són «cada dos per tres» i afegeixen que la tarifa actual «bonifica els grans consumidors en tenir un segon tram il·limitat». L'entitat insisteix que AAT utilitza recursos municipals per desenvolupar el seu negoci sense compensar el municipi per la seva utilització, com ara dipòsits o canonades. Finalment, destaquen que «no hi ha control del govern municipal, ni ciutadà, sobre els ingressos, la despesa, ni la gestió tècnica del servei».

La resposta del govern

El regidor de Medi Ambient, Salut i Aigua, Patrici Cros (ERC), assegura que són «conscients» de la situació irregular d'AAT i afirma que «sempre hem sigut transparents en aquest tema»: «Tot el que hem anat fent els ho hem comunicat i ens hem reunit amb ells. Fins i tot els hem facilitat els resultats de l'auditoria que va fer PWACS».

El regidor sosté que l'auditoria, que no s'ha fet pública, adverteix que les inversions no amortitzades que ha fet AAT ascendeixen a més de 300.000 euros. Cros assegura que «ens convoquen a una taula per l'aigua pública quan nosaltres primer hem d'establir el servei i ens demanen una gestió directa quan ens han dit per l'auditoria que això no pot ser».

El regidor reconeix que una part de la infraestructura pel subministrament de l'aigua és municipal: «Hi ha pous que són d'AAT i pous que són municipals i podem discutir si hi ha qüestions que no s'haurien de pagar, però primer haurem d'assumir aquest deute de més de 300.000 euros i ara tenim altres coses a sobre la taula, com per exemple que tenim moltes ocupacions al municipi». El republicà insisteix que «fa més d'un mandat que estic en aquesta regidoria i en cinc anys no hem tingut queixes. Aquesta no és una preocupació que es noti al carrer».

Cros apunta que l'Ajuntament haurà de valorar com assumir aquest deute que supera els 300.000 euros, ja que actualment l'administració té una ràtio d'endeutament «d'entre el 80 i el 90%» i arrossega el pagament de 2,1 milions d'euros per una sentència de l'any 2019.