Si tinguéssim els mateixos camins i les mateixes carreteres de fa cent anys, trigaríem quatre, sis, vuit o deu vegades més del que es trigava llavors per fer segons quins desplaçaments. Encara molt més, si els vehicles per desplaçar-nos fossin també els d'aquells temps: cavalls, carruatges, trens de carbó, etc. Per desplaçar-nos, per exemple, des de Blanes o des de Lloret fins a la capital de demarcació, no fa massa temps i durant molts anys, trigàvem 50-55 minuts. Actualment, amb els nous trams d'autovia, sense córrer massa, ens podem plantar a Girona en 35-40 minuts.

Les autopistes, autovies, carreteres, pistes i camins haurien de tenir una prioritat inqüestionable: comunicar de manera ràpida, eficaç, solidària i segura el territori. També, uns límits ben definits: comunicar-lo sense trinxar-lo, degradar-lo, o directament anorrear-lo. És senzill d'entendre: si volem arribar per tot arreu còmodament i de pressa, aquests «per tot arreu» i molt del territori que es trinxa per arribar-hi, acaba degradat o desapareixent.

No crec, i la pandèmia ho està fent ben palès, que existeixin gaires polítics que il·luminats per una saviesa i uns coneixements innats, detectin sempre i de manera infal·lible les veritables necessitats de la ciutadania. De la majoria de la ciutadania! Més aviat sembla que estem envoltats d'un estol de mediocritats que es dediquen -a més d'enfrontar-se entre ells- a promoure projectes i infraestructures, sovint, dubtosament necessaris per complaure col·lectius, comunitats, grups econòmics, municipis concrets, ja sigui per afinitat ideològica i/o partidista o per altres interessos que desconec.

Els qui fa anys que tenen l'amabilitat de llegir els meus escrits ja han intuït de seguida on vaig a parar: a la perllongació de la C32! Una perllongació que el senyor Damià Calvet -no sé si del PDeCAT o de JxCat- i el seu equip, seguint l'estela dels darrers consellers de Territori ( Santi Vila, etcètera) estan entestats a tirar endavant. Una perllongació que l'Ajuntament de Blanes (ERC i comuns) ha catalogat, fa pocs dies, d'innecessària, alineant-se amb tants blanencs i lloretencs que no la volem i pensem que amb uns desdoblaments adequats i unes rondes municipals solvents n'hi hauria prou.

ERC i comuns de Blanes s'han mullat. Enhorabona! Trobaran molta gent disposada a recolzar-los en aquesta qüestió. Hauran de seguir demostrant, però, que la seva voluntat és ferma i que va més enllà d'un posicionament puntual per, en el cas d'ERC, anar marcant distància dels seus socis de govern a la Generalitat, amb vista a les eleccions del febrer.