El ple de Santa Coloma de Farners, celebrat ahir, va aprovar la modificació de cinc ordenances fiscals per al 2021. Enguany, l'equip de govern -format per JxCat, ERC i IdS- ha apostat per congelar l'Impost Sobre Béns Immobles (IBI) tot i que ha realitzat algunes modificacions pel que fa a les bonificacions que premien l'estalvi energètic.

Entre les taxes que sí que han augmentat destaca la de la llar d'infants, malgrat que minuts abans d'iniciar-se el ple es va modificar la proposta i l'equip de govern va rebaixar l'increment, que inicialment havia de ser d'un 18% i va quedar en un 12%. D'aquesta manera, la quota mensual del servei de la llar d'infants municipal passarà de 103 a 115,60 euros al mes (inicialment havia de ser de 121,60 euros mensuals), mentre que el preu per quedar-se a dinar en dies puntuals ha passat de 8 a 9,10 euros per dia.

L'Associació de Mares i Pares d'Alumnes de la llar d'infants el Tabalet va criticar fa dos dies a través d'un comunicat la pujada de preus i la manca de comunicació amb l'Ajuntament. En el text, les famílies mostren la seva disconformitat argumentant que el menjar ha baixat de qualitat i que les famílies tenen molta pressió econòmica: "Això és el que entenen per servei municipal? Potser caldria replantejar la definició de Servei públic municipal! Es rebaixen la qualitat al mínim, en el menjador, i a sobre ens pugen el preu!". La regidora d'Educació, Carme Dilmé, va precisar que la rebaixa d'última hora es va fer després de la trobada amb l'AMPA del Tabalet.

Entre les altres taxes que es modifiquen també destaca la taxa d'instal·lació de parades per fires i esdeveniments que se celebrin a la via pública, on els paradistes hauran de pagar 10,63 euros per metre de parada autoritzat. També augmenten les taxes d'ús de la piscina de "la Nòria", una mitjana d'entre 5 i 10 cèntims en funció de la tarifa.

Les ordenances es van aprovar amb els vots de l'equip de govern i PSC, mentre que la CUP va votar en contra.

El centre de la Fundació Gentis d'educació especial, un pas més a prop

El plenari també va aprovar el conveni entre l'Ajuntament i la Fundació Privada Gentis per al dret de construcció en un terreny municipal. L'espai es destinarà a la creació d'un centre dedicat a la prestació de serveis de suport formatiu, terapèutic i d'inserció laboral de joves i infants amb discapacitat.

La parcel·la està situada al carrer Francesc Moragas i té 3.512 metres quadrats. Inicialment, aquests terrenys es van cedir el 2008 a la Generalitat per a la construcció dels nous jutjats. El termini de pròrroga de cessió de l'espai, però, va finalitzar el passat 20 de juny de 2019 i encara no s'hi havia fet res. Per això, el ple de Santa Coloma va aprovar el juliol de 2019 cedir-lo a la Fundació Gentis de manera gratuïta.

Moció per a l'empadronament

El plenari va rebutjar una moció presentada per la CUP que instava a realitzar una formació als tècnics involucrats en l'empadronament al municipi, així com a la reactivació de l'empadronament social en dependències municipals i l'agilització dels tràmits pendents de resolució sense esgotar els terminis administratius establerts.

La portaveu cupaire, Sylvia Barragán, va destacar un "gran retard" en la resposta de les instàncies sol·licitant l'empadronament de persones que ocupen habitatges. La regidora també va alertar que la manca d'empadronament impedeix l'accés sanitari o problemes en la renovació de documents de residència, entre d'altres. Barragán va insistir que hi ha "inexistència" d'empadronament social.

La regidora de Benestar Social, Anna Camps, va reconèixer que "potser part dels empadronaments no es fan prou bé o no s'han fet prou bé" però es va desmarcar de la moció argumentant que "barrejava conceptes". L'alcaldessa, Susagna Riera, va afirmar que els treballadors "estan molt ben formats" i va afegir que "una onada important de nouvinguts ha col·lapsat el servei". Riera va insistir que "he demanat la informació i m'han assegurat que està tot al dia, a excepció d'algun cas concret", va dir en al·lusió als casos d'empadronament pendents.

La moció només va comptar amb els dos vots de la CUP, mentre que la resta del plenari va votar-hi en contra.