És un petit peix d'aigua dolça, té un nom que espanta els felins i un seguit d'espines molt característiques al dors: l'escanyagats. Des de l'any 2019 l'associació La Sorellona ha engegat un conjunt d'actuacions en el marc del Projecte Escanyagats amb l'objectiu d'evitar l'extinció d'aquesta espècie autòctona, que habita principalment a rieres i rius mediterranis. A Girona es troba a les conques dels rius Ter, Fluvià, Muga, Daró i Tordera.

En el marc d'aquestes actuacions, ahir tècnics de l'entitat es van desplaçar a Vilobí d'Onyar per buidar la bassa de les Fonts de Salitja. L'ens fa mesos que treballa amb l'Ajuntament amb l'objectiu de recuperar l'ecosistema que les espècies exòtiques de peixos han malmès: «Fa un any i mig que treballem amb ells [la Sorellona] a la bassa de Salitja i també a la capçalera de l'Onyar. Fa uns mesos vam deixar anar 300 exemplars d'escanyagats als amaradors de Salitja i ara l'objectiu és buidar la bassa de les fonts per retirar les espècies invasores», detalla Joaquim Vivas, regidor de Medi Ambient. Vivas afegeix que algunes espècies invasores, com la carpa, modifiquen l'ecosistema i perjudiquen la reproducció de l'escanyagats.

Iago Pérez, biòleg i membre de l'associació La Sorellona, explica que el Projecte Escanyagats respon a la necessitat d'evitar l'extinció de l'espinós portant a terme mesures d'urgència: «Hem hagut d'adoptar mesures d'urgència per evitar que el peix espinós o escanyagats desaparegui». Pérez afegeix que Girona «acull les darreres poblacions estables d'aquesta espècie a Catalunya».

L'escanyagats de Salitja

Per salvar aquests menuts, l'entitat estableix «estocs poblacionals», és a dir, busquen llocs adequats per mantenir la població d'aquest peix i després els alliberen perquè es reprodueixin en diversos punts d'aigua. «Tot i que no sempre funciona», explica Pérez, que afegeix que a Vilobí «cal buidar la bassa per poder retirar les espècies invasores i així poder fer un reset i donar una nova oportunitat a les espècies autòctones». Per fer-ho, ahir van començar el buidatge dels 1.000 metres cúbics d'aigua de la bassa, i en els pròxims dies retiraran les espècies invasores i controlaran la població d'escanyagats.

« A priori s'elimina la causa del problema, però malauradament cal controlar-ho perquè acaben arribant espècies invasores en cotxe, les porta la gent. Una bassa que hauria d'acollir animals i vegetació autòctons però acaba emplenant-se de carpes, tortugues exòtiques i ànecs de granja», explica Pérez.

Un altre dels objectius de l'entitat és la divulgació. Tot i que la pandèmia de la covid-19 impedeix, de moment, que facin visites guiades o formatives. Pérez, però, explica que col·locaran un cartell informatiu al costat de la bassa amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre el valor dels ecosistemes aquàtics i per implicar la gent en la conservació del peix espinós, que també es veu amenaçat per les sequeres provocades pel canvi climàtic.