L'empresa Liquats Vegetals va informar ahir a través d'una compareixença telemàtica que ja s'ha resolt la problemàtica de l'escuma que va aparèixer el passat 18 d'octubre a la riera Major de Viladrau. Segons l'empresa, tant la depuradora municipal de Viladrau com la mateixa depuradora de Liquats Vegetals «estan netes d'escuma» i van explicar que ja han restablert el servei d'abocament en un 50% i preveuen regularitzar-lo per complet en els propers dies.

L'empresa va explicar que l'origen de l'escuma es troba en què es va alterar el sistema biològic de la depuradora de Liquats Vegetals, ja que, per diverses causes, es van desactivar els fangs d'aquesta instal·lació.

Liquats Vegetals va voler donar explicacions públiques arran de l'incident que va afectar la riera Major de Viladrau el passat 18 d'octubre. L'empresa va detallar que el causant de l'escuma va ser una incidència als fangs de la depuradora que van provocar que es desactivés la seva biologia. «La reducció del sistema biològic de la depuradora i el fet de mantenir l'operativa habitual en la depuradora van generar les espumes», va detallar Anna Rovira, directora de màrqueting de l'empresa.

Segons va informar Liquats Vegetals, les primeres anàlisis dutes a terme per saber l'origen de l'escuma van descartar qualsevol tipus de detergent o altres tòxics i van confirmar que «tots els paràmetres analitzats complien la legalitat vigent». A més, van assegurar que els efectius dels Agents Rurals i membres de l'Associació de Pescadors també van confirmar que no s'observava cap afectació a la riera.

Des de l'empresa també van assegurar que s'han ampliat els protocols de seguretat de la depuradora en matèria de detecció d'escuma, s'ha reforçat el personal tècnic dedicat a la supervisió de la depuradora i s'ha creat un comitè intern transversal per poder donar una resposta àgil davant de qualsevol incidència a la depuradora.

A més, van avançar que estan treballant en el projecte d'una nova depuradora amb una major capacitat que permetria obtenir aigua apta per ser retornada a la riera directament. Van assegurar que el projecte estarà implementat a principis del 2022 i els ajudarà a «tenir un control absolut sobre aquest tipus d'incidències».

Altres polèmiques

Aquesta empresa ja ha estat protagonista d'altres polèmiques en els darrers mesos. La primera l'agost passat, quan un grup de veïns va anunciar la creació d'una plataforma per denunciar els sorolls de la fàbrica que asseguren que pateixen a la zona i l'altra, al setembre, quan diverses plataformes ecologistes com el Grup de Defensa del Ter o Salvaguarda Montseny van denunciar a través de les xarxes socials la voluntat de Liquats Vegetals de construir «28 pous i extreure fins a 400 milions de litres per any a l'explotadíssim Montseny», alertant del risc ecològic a la Riera Major que hi ha a la zona.

En el primer cas, l'empresa va respondre que «en tot moment» havien tingut voluntat de resoldre la problemàtica, tot i que van destacar que complien els decibels marcats per la normativa. En la segona polèmica, l'empresa va precisar que el projecte no preveu construir 28 pous sinó 28 punts de prospecció a una finca privada per determinar si algun d'aquests és l'idoni per fer-hi un pou per a la fàbrica.