La Guàrdia Civil. A les comarques gironines s'han arrestat dues persones que hi pertanyen. Es tracta de dos homes que la policia ha detingut a Riells i Viabrea.

Juntament amb els Agents Rurals han escorcollat un domicili de la localitat de la Selva i hi han comissat un gran nombre de rèptils. De fet, representen més d'un terç de tots els comissats en l'operatiu policial.

Concretament, s'hi han intervingut 110 tortugues protegides i cinc closques d'aquest mateix rèptil. En aquest domicili es criaven aquests animals. Totes les tortugues comissades a Espanya estarien valorades en prop de 30.000 euros.

Durant l'operatiu, la Guàrdia Civil de rèptils-principalment tortugues i llangardaixos- amb la més alta protecció en l'àmbit internacional, així com armes de la segona guerra mundial. En total estan valorats en més de 800.000 euros.

Els traficants es valien de "mules" que portaven ous de rèptils en maletes per poder treure animals a través de les fronteres dels seus països d'origen.

Els animals procedien de països d'Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania i eren importats de manera il·legal i introduïts a Europa per a la seva cria o comercialització.

Per poder donar sortida a espècies especialment protegides pels convenis internacionals, els detinguts es valien de documentació falsificada o blanquejaven amb documents d'altres animals similars procedents de cria o tinença autoritzats.

La investigació d'Agents Rurals a Catalunya - tot i que l'operatiu també és d'àmbit estatal perquè hi ha detencions i comissos en altres punts- i Seprona va començar l'any passat i s'ha dut a terme una investigació conjunta sobre tinença, comerç i tràfic internacional de fauna protegida. El jutjat d'instrucció ha instruït les diligències d'investigació penal i l'operació ha estat coordinada amb l'Europol.

Falsificació de documentació

Tot l'entramat se suportava en la falsificació de documents necessaris per a la legalització i registre davant les autoritats CITES dels diferents Estats Membre de la UE d'espècimens de fauna silvestre protegida, per després comercialitzar-los en la resta de la UE o tercers països.

Del resultat de les operacions, s'ha descobert que alguns investigats extreien animals del seu entorn natura. Procedien de llocs tan diversos com Mèxic, Selva Amazònica, Nord d'Àfrica, Austràlia, Sud-àfrica o Orient Mitjà, els quals eren introduïts de manera il·legal a Europa .

Mules i veterinaris

Juntament amb els grups desarticulats. La policia informa que ha estat possible dissoldre una xarxa de "mules". Tenia la missió de traslladar-se fins als països d'origen dels animals, i un cop allà exportaven les espècies usant mètodes d'ocultació, les duien ocultes en diferents recipients i alguns animals no sobrevivien. Així mateix, s'ha trobat una xarxa de veterinaris que proporcionaria documentació falsa, facilitant amb això el "blanqueig" dels animals obtinguts mitjançant el tràfic il·legal.

El delicte mediambiental s'ha convertit en una de les activitats més lucratives movent cada any milers de milions d'euros. En termes de delinqüència organitzada constitueix, al costat del tràfic d'éssers humans i el narcotràfic, una de les amenaces més importants en l'àmbit global.

Es trafica amb tota mena d'espècies (mamífers, aus, rèptils, peixos, plantes ...) i la forta demanda en alguns mercats ha fet que moltes d'elles es troben, avui dia, en una situació tan crítica que ha portat a les autoritats de tot el món a adoptar mesures per lluitar contra aquesta pèrdua de biodiversitat.

Col·laboració amb altres organismes

Aquesta operació ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL, realitzant funcions de coordinació de diferents accions i anàlisi entre els països d'Europa relacionat i del Grup de suport de flora i fauna del Cos d'Agents Rurals de Catalunya i s'emmarca dins del Pla TIFIES, el projecte LIFE Guardians de la Natura i s'ha col·laborat estretament amb l'Autoritat Administrativa CITES.