Els Mossos d'Esquadra han culminat una macrooperació per desmantellar un grup criminal dedicat al tràfic de marihuana a gran escala i que tenia presència a Blanes. L'organització havia adquirit diverses cases i una nau industrial a Catalunya per cultivar les plantes de marihuana (a les comarques de la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i el Bages) i després enviava la producció a nombrosos països de la Unió Europea. Amb l'operatiu policial s'han detingut 16 persones -d'entre 20 i 49 anys i tots de nacionalitat albanesa- i s'han decomissat 12.212 plantes de marihuana en diferent estadis de creixement, 113 quilos de cabdells, dues armes de foc, 98.000 euros i 4 vehicles. El valor total de les substàncies comissades rondaria el milió d'euros i es calcula que l'organització criminal obtenia uns 4 milions de benefici anual aamb la venda de la droga.

El macrodispositiu dels Mossos -amb més de 100 efectius- es va portar a terme el dimecres 11 de novembre i es van fer vuit entrades i escorcolls a les poblacions de Blanes, Sant Cebrià de Vallalta, Vilanova del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès i Sallent. La investigació s'havia iniciat l'any passat i es va centrar en dues cases de Sant Cebrià de Vallalta i Tordera amb sospites que s'hi estava cultivant marihuana. Les indagacions policials van posar de relleu una estructura delinqüencial perfectament organitzada que es dedicava de forma exclusiva al cultiu i comercialització d'aquesta droga.

Els investigadors van saber que el grup criminal utilitzava cases en urbanitzacions de diferents poblacions del territori, on hi tenien complexes instal·lacions elèctriques i connexions fraudulentes per aconseguir plantacions a ple rendiment.

Els membres de l'organització distribuïen tota la producció de la marihuana que es cultivava a Catalunya a diversos països de la Unió Europea, on el preu del quilo pot arribar a superar els 5.000 euros. Els investigadors també van poder comprovar que, amb part dels beneficis de la venda de la droga, adquirien nous habitatges o naus industrials per ampliar el seu mercat de la marihuana.

Dos dels 16 membres a presó

Els 16 arrestats, la majoria sense antecedents, van passar divendres 13 de novembre a disposició judicial al jutjat d'instrucció encarregat del cas d'Arenys de Mar: 2 dels detinguts van ingressar a presó, mentre que els 14 restants van quedar en llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars.