ueden aproximadament dos mesos per renovar el vot de Vila que fa que el Pare pelegrí vagi i torni a peu de Tossa a Santa Coloma. La llegenda d'on neix aquesta tradició la podeu trobar documentada a molts llocs. En resum, es tracta de complir la promesa que els tossencs van fer fa 500 anys per aturar l'epidèmia de pesta que delmava la vila. El proper gener, el ritual del Pare pelegrí adquirirà en temps de pandèmia un significat renovat. Hauríem d'estar un altre cop molt malament, perquè s'hagués de suspendre, donat que, exceptuant les misses de sortida i arribada en honor de Sant Sebastià, es tracta d'una activitat a l'aire lliure en un entorn de boscos i natura.

A Lloret la festa major petita en honor a Sant Romà -18 de novembre- s'ha suspès. Una festa que els lloretencs gaudeixen tant o més que la gran (Santa Cristina) ja que, pel juliol, estan enfeinats en un dels moments àlgids la temporada turística. A les festes de Sant Romà s'hi aboquen els lloretencs i s'hi aboca l'Ajuntament. Aquest novembre, però, els concerts, les activitats lúdiques i esportives, el teatre, etc. amb les normatives que regeixen aquesta segona onada, han esdevingut impossibles. Em ve al cap l'èxit de públic de la reposició de La Bella Dolores el 2018 quan més de 2.000 persones van omplir el teatre de Lloret entre les quatre o cinc funcions que es van fer. Enguany fora impensable.

A Blanes també tenim festa major gran (Santa Anna) pel juliol i petita (Sants Bonós i Maximià) per l'agost. Es van suspendre totes dues. La primera, marcada pel concurs internacional de focs artificials que enguany celebrava aniversari, tot i ser a l'aire lliure, aplega tanta gent que hagués resultat temerari mantenir-la. En canvi, la popular caminada nocturna que singularitza la segona, potser, amb alguns canvis d'estratègia s'hagués pogut mantenir. L'estiu 2021 queda lluny. Prou lluny per pensar que després de mesos de reclusions, restriccions i suspensions els blanencs podrem celebrar alguna cosa.

Encara a Blanes, durant el primer trimestre de l'any, restaven pendents alguns actes per cloure el 700 aniversari de la Parròquia de Santa Maria. Un aniversari farcit d'activitats de tot tipus (religioses, culturals, populars...) que havia excel·lit aplegant blanencs de totes les significacions ideològiques. Alguns es van fer en «petit comitè» com la presentació del magnífic llibre-resum de l'aniversari. Altres es van suspendre o posposar sine die com la reposició del muntatge teatral Santa Maria ora pro òmnibus.

Tant de bo, l'estol de sants que configuren el paisatge religiós i emocional dels ciutadans de la Costa Brava Sud ens doni un cop de mà. I sumant-se d'alguna manera a la feina dels sanitaris i a les vacunes, propiciïn que el 2021, creients i no creients puguem gaudir novament les festes. Les nostres festes.