El pantà de Susqueda (Selva) ha tornat aquest migdia a desembassar aigua per sobre del seu cabal habitual, concretament 55 metres cúbics per segon, després de l'acumulació dels últims dies com a conseqüència del temporal de pluja que ha afectat Catalunya des de la tarda de dimecres, que ha deixat fins a la passada nit una mitjana de 100 litres per metre quadrat.

Protecció Civil ha informat avui diumenge que, després de la millora del temps, ha desactivat el Pla Inuncat en fase d'alerta i l'ha situat en prealerta atès que encara es manté fort onatge i mala mar, especialment enfront de les comarques del Maresme i el Barcelonès.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decidit avui diumenge augmentar el cabal desembassat a Susqueda per l'acumulació d'aigua, com ja va fer ahir dissabte.

Com a conseqüència d'això, el cabal del riu Pasteral I ha passat de 40 metres cúbics per segon a 52 metres cúbics per segon.

L'ACA ha informat també que el cabal al riu Onyar i la riera Gotarra, a Girona, ha baixat a un nivell inferior al d'alerta, però ha demanat ser prudents ja que baixen amb més aigua del que és habitual com a conseqüència de les pluges.

Els registres de cabal màxim detectats en les estacions de l'Agència s'han donat a Sant Joan de les Abadesses (65 m3/s); Ripoll, (135 m3/s); Torelló (72 m3/s), i Masies de Roda (250 m3/s).

El servei meteorològic Meteocat ha informat avui diumenge que el temporal de llevant ha deixat més de cent litres per metre quadrat al nord-est de Catalunya des de la tarda de dimecres.

La precipitació més abundant s'ha concentrat al litoral, prelitoral i Pirineu oriental, amb un màxim registrat al Puig Sesolles, al Montseny, a 1.668 metres d'altitud, de 181,9 litres per metre quadrat, i a Santa Coloma de Farners (Selva), amb 176,8 litres per metre quadrat.

Les nevades s'han registrat sobretot per sobre dels 1.800 metres, especialment al Ripollès, Alt Berguedà i Cerdanya, amb més de 40 centímetres a la capçalera del Ter.

Meteocat explica que la distribució de les pluges ha estat la típica d'un temporal de llevant, en què les precipitacions han estat escasses a les comarques de Ponent i gairebé inapreciables a la Val d'Aran.

En alguns moments, l'episodi de pluja va estar acompanyat de tempesta, sobretot la nit de divendres, dia 27, a dissabte, dia 28, si bé la majoria dels llamps van caure al mar.

La xarxa de detecció de descàrregues elèctriques (XDDE) de Meteocat va comptabilitzar en aquests dies un total de 16.781 llamps, dels quals només 561 van caure en terra ja que la majoria es van donar sobre el mar.

Meteocat ha reiterat després d'aquest episodi que l'any 2020 està sent excepcionalment plujós, amb acumulacions de més de 1.500 litres per metre quadrats als Ports (Tarragona), el Montseny i l'Alta Garrotxa, registres que són superiors als habituals a l'alta muntanya pirinenca, que és on es detecten els màxims de precipitació.

El temporal de mar, indica Meteocat, ha estat especialment intens des del migdia de dijous, dia 26. El vent ha bufat de mar cap a terra, amb canvis en la direcció.

Ahir dissabte es van registrar les ratxes màximes d'aquest temporal, de 50 i 70 quilòmetres per hora en diversos punts de litoral, el que va coincidir amb onades de més de tres metres d'altura a la costa.