La Policia Nacional ha descobert més de 1.000 plantes i 33 quilos de cabdells de marihuana en tres xalets de Lloret i Riudarenes.

Dues persones han acabat detingudes com a responsables de dos cultius i d'un tercer en fase d'instal·lació. En les dues plantacions que estaven a ple rendiment, el frau elèctric supera els 34.000 euros.

Els agents han desmantellat dos cultius indoor de marihuana i han impedit la posada en funcionament d'un tercer en un ampli dispositiu policial dut a terme la matinada del 20 de gener.

Les plantacions estaven instal·lades en dos xalets de la urbanització Serra Brava de Lloret de Mar i en un tercer situat a la urbanització de Can Fornaca de Riudarenes.

Durant l'operació policial es van escorcollar les tres cases, un dispositiu que va mobilitzar investigadors de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Girona i la Comissaria Local de Lloret de Mar, així com efectius dels Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES) i la Unitat d'Intervenció Policial (UIP).

Investigació al novembre

Les investigacions van començar el passat mes de novembre, quan els agents van rebre informacions anònimes de ciutadans, sobre dos habitatges de la urbanització Serra Brava en què podia haver-hi activitats sospitoses, susceptibles d'estar relacionades amb el narcotràfic.

Després d'establir els dispositius policials corresponents, els agents del CNP van poder comprovar que, efectivament, els immobles s'utilitzaven per al cultiu de marihuana i, a més, van veure que tenien la llum punxada.

Els investigadors van constatar també que els responsables de l'activitat planejaven la posada en marxa d'un tercer cultiu, que van poder localitzar a Riudarenes. A conseqüència de les actuacions, la policia ha pogut esbrinar que aquesta nova plantació podria haver pogut tenir fins a 500 plantes més, un cop s'hagués finalitzat la seva instal·lació.

En la fase d'explotació de la investigació, de la qual està a càrrec el jutjat d'instrucció número 1 de Blanes, els agents van poder constatar que els immobles estaven distribuïts de la mateixa manera, amb la intenció d'optimitzar al màxim l'explotació. Cadascuna de les plantes dels immobles estava preparada per cobrir les necessitats de les diferents fases de creixement, des de la plantació fins a l'envasament.

La Policia Nacional va comissar 1.069 plantes de marihuana en diferents estadis de creixement, així com 33 quilos de cabdells llestos per a la venda. A més, el CNP assegura que el frau elèctric derivat del funcionament del cultiu és de més de 34.000 euros (190.000kWh).

Fruit de l'operatiu es van detenir dues persones de nacionalitat polonesa a qui s'acusa de ser els màxims responsables de les plantacions i, per tant, els presumptes autors d'un delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. A un d'ells també se li va imputar falsedat documental. El jutge va ordenar l'ingrés a la presó provisional d'un d'ells, i l'altre detingut també, però eludible sota el pagament de fiança.

Col·laboració ciutadana clau

Amb aquesta actuació ja són cinc els cultius de marihuana desarticulats per la Policia Nacional a Girona en un mes. Prèviament, s'havien fet actuacions a Castell-Platja d'Aro i a la urbanització Serra Brava. La Policia Nacional destaca que per a la localització d'aquest i altres cultius la col·laboració ciutadana ha estat fonamental. També recorden que la defraudació d'electricitat associada a aquest tipus de cultius comporta una sobrecàrrega de la xarxa que pot arribar a afectar la resta d'usuaris i comprometre el subministrament no només d'habitatges particulars, sinó de serveis públics.