Cinc setmanes després de posar en servei el nou sistema de recollida port a porta, la població de Sils ha passat de reciclar un 23% a un 82%. Uns resultats molt bons segons el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Selva, Quim Vivas, que assenyala que la implicació dels silencs i silenques ha estat «clau» durant la campanya de comunicació. Vivas pronostica que en les pròximes setmanes les xifres milloraran fins a arribar gairebé al 100%, i igualar d'aquesta manera altres poblacions selvatanes que ja tenen establert aquest nou sistema -com Breda, Riudellots de la Selva i Violbí d'Onyar-. Tanmateix, l'alcalde de Sils, Eduard Colomé, assegura que «no tenia cap dubte que els silencs i silenques farien les coses bé».

Segons les dades proporcionades, en aquest primer mes de port a porta, la fracció orgànica ha experimentat el canvi substancial més important, passant d'un 17,55% al 76,26%, això representa que quintuplicarà la seva arribada a la planta de compostatge comarcal per convertir-se en compost. Històricament, la fracció orgànica havia estat el residu que menys es reciclava a Sils, i a la comarca de la Selva. A Sils ha passat de 23 tones mensuals a 63 tones, un increment del 170%.

Canvis als barris residencials

En aquest sentit, i després del primer mes de la posada en funcionament s'ha previst un canvi que ha de permetre la millora del servei. Es tracta d'una mesura excepcional que s'introdueix només per la nit de dissabte a diumenge a les zones residencials (King Park, Vallcanera i Les Comes) i que permetrà que el sistema de recollida es faci en dos torns.

D'aquesta manera, la recollida d'envasos i orgànic començarà a les deu de la nit els dissabtes, en compte de fer-ho al matí, tal com explica el mateix Colomé. Aquest canvi possibilitarà reduir un trajecte que s'allargava molt i ajudarà que el servei acabi més aviat diumenge. El consistori indica que la resta de recollides seguiran amb el mateix sistema, fins a entrar en la temporada alta.