El Govern va aprovar ahir un decret que amplia el Parc Natural del Montseny i en reforça la protecció. A proposta del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Parc Natural del Massís del Montseny passa a anomenar-se Parc Natural del Montseny, figura que permetrà «reconèixer el seu gran valor i reforçar la seva protecció».

A banda, el decret comporta l’ampliació de l’àmbit territorial del parc, s’amplien espais del PEIN del Montseny i els Cingles de Bertí i se’n modifiquen les delimitacions.

Segons el Govern, l’ampliació «farà possible la conservació del patrimoni natural i cultural d’una manera compatible amb l’aprofitament ordenat dels recursos i les activitats de les persones que hi viuen».

A més, el decret estableix un nou model de gestió del parc d’acord amb el consens assolit al territori durant el procés de participació associat a la redacció i tramitació del Pla especial vigent entre 2008 i 2016.

El decret compta també amb els informes del Consell de Protecció de la Natura i del Centre de la Propietat Forestal, cosa que compleix l’exigència sobre informes preceptius de la normativa sectorial en matèria d’espais naturals.

El Parc Natural del Montseny, situat entre les províncies de Barcelona i Girona, comprèn territoris dels municipis del Brull, Seva i Viladrau, a la comarca d’Osona; d’Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea, i Sant Feliu de Buixalleu, a la comarca de la Selva; i d’Aiguafreda, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró–Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, la Garriga, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor i Tagamanent, a la comarca del Vallès Oriental.