Acció reivindicativa. SOS Costa Brava que es pugui circular pel camí de ronda 1 Dos membres de la seguretat privada de la finca, un d’ells armat i amb un gos, barrant el pas als manifestants 2 L’inici del camí amb els senyals de prohibit i les càmeres

Acció a Lloret per reclamar el dret de pas a Can Juncadella | DAVID APARICIO

3 Els prop de quaranta activistes caminant ahir pel camí de ronda de Lloret de Mar F

Acció a Lloret per reclamar el dret de pas a Can Juncadella

Una quarantena d’activistes de SOS Costa Brava van entrar ahir per sorpresa al polèmic camí de ronda de Can Juncadella, a Lloret de Mar, que passa a tocar d’una finca privada propietat d’un magnat del Kazakhastan. Els manifestants volien denunciar així «les pràctiques intimidatòries» de la seguretat privada, tot i tractar-se d’un «espai públic».

I és que a l’inici del camí hi ha diversos cartells alertant que s’està accedint a una propietat privada, s’adverteix de la presència de gossos, hi ha càmeres, alarma i uns altaveus que informen de l’accés a una propietat privada i pretenen així dissuadir aquells que entrin a l’espai. El problema, però, és que tot aquest dispositiu es troba en una zona que, segons diverses sentències del TSJC i ratificades posteriorment del Suprem, és pública.

Al cap de poca estona d’haver iniciat el camí, un treballador de la propietat es va acostar amb un gos per tal d’aturar els manifestants, que van decidir seguir avançant en direcció a la finca. Poca estona més tard, va arribar el cap de seguretat de la finca que també va intentar evitar, sense èxit, que els activistes seguissin endavant.

L’objectiu de SOS Costa Brava es va estroncar quan els activistes van arribar al costat de la tanca que delimita la finca, per on passa un camí que els membres de seguretat privada de la propietat asseguren que no és públic. Fins allà, s’hi van desplaçar els Mossos i la Policia Local de Lloret.

Després de parlar amb uns i altres, els agents van demanar als manifestants que no seguissin, per tal «d’evitar enfrontaments». Poca estona més tard, els activistes van decidir girar cua i tornar per on havien vingut.

El president de SOS Costa Brava, Sergi Nuss, va dir que aquest és un «cas extrem» i va carregar contra els propietaris que no «faciliten l’accés» als camins de ronda. «Posem sobre la taula que hi ha sentències fermes i s’hi ha de poder passar sense cap temor que et puguin fer mal o que apareguin uns gossos bordant». Un altre membre de l’associació, Jordi Gaitan, va afegir: «La ciutadania té l’obligació de lluitar-ho».

Precedents

El tram de Can Juncadella del camí de ronda es va tancar el 2009 després que els propietaris decidissin posar una porta i no permetre l’accés al públic, ja que ho consideraven una propietat privada. Fins al 2016, no es va resoldre que el tram del camí havia d’estar obert a tothom a través d’una sentència judicial. La propietat va optar per obrir la porta, però fer fora qui intenta passar.

El febrer del 2020, els propietaris de la finca privada de Can Juncadella de Lloret de Mar, l’empresa Flinder Data S.L. -vinculada amb l’expresident del Kazakhstan– van presentar una demanda civil contra l’Ajuntament. El motiu, segons va explicar el regidor de Promoció de la ciutat, Jordi Sais, era reivindicar la propietat del camí i així tornar-lo a tancar al públic. Precisament, una trucada entre Sais i els cossos de seguretat va servir ahir per poder calmar els ànims amb els activistes, que es van acabar retirant.