Una videocàmera de seguretat instal·lada al pati de la comissaria de Santa Coloma de Farners va gravar el 2 de setembre del 2020 com el caporal Salva es va emportar cinc bosses de marihuana del magatzem en el qual es diposita la droga intervinguda a traficants. Va ser la prova definitiva que va precipitar la detenció per part de la Divisió d’Afers Interns (DAI) de Salva, Óscar i Kiko, tres agents dels Mossos d’Esquadra la missió dels quals era combatre el «boom» de marihuana que també afecta la comarca de la Selva sota la seva jurisdicció però que seran jutjats per fer, presumptament, al contrari: traficar amb el cànnabis que els seus companys aconseguien treure als narcos.

Les cinc bosses de marihuana que va agafar el caporal Salva sota l’òptica de la videocàmera eren part d’una partida de 160 quilograms que, hores abans, una patrulla de Trànsit havia descobert a l’interior d’una furgoneta. El carregament havia sigut traslladat a la comissaria de Santa Coloma i allà el mateix caporal Salva, juntament amb altres agents de la seva unitat com l’Óscar, l’havien pesat i introduït en bosses policials de color blau per precintar-lo i guardar-lo al remolc d’un camió que fa de magatzem. És a dir, havien complert el seu deure coma responsables de la Unitat de Investigació. No obstant, la videocàmera va recollir instants després una altra cosa: el caporal Salva i l’Óscar van tornar al pati, van obrir les comportes del remolc, van treure cinc d’aquestes bosses precintades, les van carregar al cotxe particular i van marxar.

Agents de la DAI, que portaven mig any amb la lupa sobre aquests tres mossos, van seguir aquell matí el cotxe de l’Óscar amb les cinc bosses a bord. Això els va conduir fins al domicili de Kiko, allà el Salva i l’Óscar presumptament van descarregar les bosses. Els policies de la DAI van veure minuts després que en Kiko sortia de casa per comprar una caixa de plàstic en un supermercat. A continuació, en Kiko es va reunir amb en Pitu, un traficant local situat a l’epicentre d’aquesta trama de corrupció policial. I, finalment, en Kiko es va dirigir a l’abocador municipal per desfer-se en el sector dels plàstics d’una de les bosses policials de color blau que en Salva havia agafat de la comissaria. La DAI va recuperar aquesta bossa i al seu interior va descobrir les altres quatre bosses, arrugades. Eren buides però mantenien les etiquetes amb les quals el grup de Salva havia precintat la droga que havien trobat els agents de Trànsit. La fiscalia i el jutge de Santa Coloma de Farners van acordar aleshores l’arrest de’n Salva, l’Óscar i en Kiko. També el del traficant Pitu.

En el registre del domicili del traficant Pitu, va aparèixer la caixa de plàstic que havia comprat elen Kiko. A la residència de Kiko, la DAI va trobar un joc de claus d’una propietat de’n Pitu en la qual aquest ocultava una plantació «indoo» de cànnabis. La DAI sospita que en Kiko cuidava l’esmentada plantació quan el Pitu es trobava de viatge.

L’origen de les indagacions

La DAI va saber de l’existència d’aquest entramat de policies presumptament corruptes gràcies a un altre traficant, Trichín, que en sortir de la presó, el gener del 2020, va delatar el grup de Salva. Trichín va explicar que havia treballat amb en Salva temps enrere. A més, conservava un telèfon en el qual apareixien converses de Whatsapp amb en Salva que corroboraven el vincle entre tots dos. La DAI va posar la informació en coneixement de la Fiscalia de Girona, que, al seu torn, va contactar amb un jutjat d’instrucció de Santa Coloma de Farners per començar unes indagacions complexes. Es tractava de policies molt coneguts al municipi que a més sabien per la seva feina com la justícia persegueix els traficants i evitaven ser molt explícits al parlar per telèfon. Per això va resultar útil instal·lar micròfons als seus vehicles: es mostraven menys cauts en la intimitat de l’interior dels cotxes.

Amb el pas dels mesos, la DAI va començar a acumular indicis en les converses que mantenien tots quatre. El 31 de juliol del 2020 en van aconseguir algunes d’importants. En una operació antidroga, el grup de Salva va trobar una caixa amb 3,5 quilograms de cabdells. Aquesta mercaderia, presumptament, la van entregar al traficant Pitu. I existeix una gravació d’àudio en la qual el Pitu detalla quants diners s’emportaran ee Salva, l’Óscar i en Kiko, respectivament per la revenda d’aquesta partida. És un àudio eloqüent que va fer que la DAI es plantegés donar per concloses les indagacions i procedir a la desarticulació del grup. No obstant, la fiscalia i el jutge van acordar dilatar-les una mica més i confiar que trobarien indicis encara més sòlids. Setmanes després, van obtenir la gravació del caporal Salva agafant marihuana de la comissaria.

Informes econòmics

La instrucció d’aquesta trama pels delictes de pertinença a grup criminal, tràfic de drogues i revelació de secrets és a prop de tancar-se. Falten algunes diligències, com citar a declarar la dona del traficant Pitu, o que la DAI conclogui un informe econòmic sobre el diner negre que els policies van amassar presumptament a partir dels seus moviments bancaris i rastres de factures abonades en efectiu. Consta, per exemple, que el Salva va pagar en metàl·lic la construcció d’una piscina al seu domicili el pressupost de la qual va ascendir a 40.000 euros.

En Salva, l’Óscar, en Quico i en Pitu, que van entrar a la presó preventivament després del seu arrest, actualment es troben en llibertat provisional. No han confessat. Tampoc han aclarit per què van agafar les bosses de marihuana aquell 2 de setembre del 2020.

D’altra banda, la fiscalia ha demanat el sobreseïment de la causa contra dos altres agents del cos investigats en aquesta trama perquè considera que l’única prova en contra seva -la declaració delconfident Trichín que els incriminava- no és suficient per mantenir-los encausats.