Aquest cap de setmana, Vilobí d’Onyar està celebrant la 10a Fira de la Llet i la 34a Festa de Sant Galderic amb diverses activitats organitzades al municipi. L’any passat no es van poder fer per les restriccions imposades per frenar els contagis de covid-19.

Durant tot el cap de setmana, la fira acull un parell d’espais permanents: el Lletòrum, amb parades de productes làctics i el Bestiòrum, una mostra d’animals de granja com vaques, ovelles, gallines o cabres. Pels més menuts, hi ha passejades en poni i també un circuit d’aventura. A més, es pot provar de munyir a mà una vaca de plàstic cedida per Llet Nostra.

Avui, la cita comença amb un esmorzar i una ruta de tractors d’època pel municipi, seguit d’un ofici solemne en honor a Sant Galderic i la benedicció i desfilada de tractors i maquinària agrícola. A la tarda, hi ha programat un espectacle infantil, una cercavila de gegants, sardanes i una exhibició de munyir a mà.

Ahir, els visitants van poder gaudir d’una caminada popular per les masies i granges del municipi; a més d’una exhibició de petanca, un concurs de paletes i un altre de munyir a mà. La jornada va acabar amb el maridatge de vins i formatges a càrrec del Celler Diví i la formatgeria Mas Alba, a les 19 h.

La fira s’ha concentrat aquest cap de setmana, però el 14 d’octubre es va fer una jornada de presentació de les activitats amb diverses xerrades. L’última va exposar la problemàtica actual que pateixen els ramaders pels preus de la llet: la pujada de cost de l’alimentació de les vaques i el baix preu que paguen les distribuïdores per litre de llet.