El ple de Sant Feliu de Buixalleu (Selva) ha aprovat aquest divendres una moció contra el tancament del parc de Bombers que dona cobertura a la població fins a tenir projecte per reconvertir-lo en centre de formació. L'alcalde Josep Roquet ha alertat que, a partir de l'1 de gener, el parc «tancarà portes» sense que s'hagin reforçat els efectius als de Sant Celoni i Maçanet de la Selva, que serien els encarregats d'assumir ara les emergències de la zona. Roquet remarca que no veu amb mals ulls el pla de millora de la regió d'emergències, però sosté que s'aplicarà de manera precipitada i sense garantir el nombre d'efectius necessaris en una zona «vulnerable» per la presència d'indústria i el risc d'incendis o inundacions.

«D'aquí a quatre dies, com aquell qui diu, no tindrem parc de Bombers i no s'han ampliat els de Sant Celoni i Maçanet», ha afirmat l'alcalde de Sant Feliu de Buixalleu, Josep Roquet. Per això, el ple d'aquest divendres ha aprovat per unanimitat (Junts per Sant Feliu de Buixalleu i ERC) una moció que reclama mantenir el parc obert fins que s'hagi completat la reubicació d'efectius i fins que la reconversió del parc que dona cobertura a la població sigui una realitat. En aquest sentit, l'alcalde ha remarcat que veuen com una oportunitat que el parc aculli el futur centre de formació, únic a Catalunya, però alerta que, en aquest moment, no tenen constància que hi hagi projecte redactat ni previsió de quan podrien començar les obres.

La moció exposa que Interior s'ha compromès a augmentar els efectius i ampliar i millorar els parcs de Sant Celoni i Maçanet per donar cobertura a aquestes poblacions i a reconvertir l'actual edifici en el centre de formació de referència «a tot tardar» a finals del 2022: «No obstant això, el cert és que a les portes d'acabar el 2021, ni s'han produït les ampliacions i increments de personal dels parcs veïns ni tampoc ens consta que s'hagi executat cap actuació que indiqui que, a curt o mitjà termini, estarà operatiu el centre de formació de pràctiques». Roquet alerta que tan Sant Feliu de Buixalleu com les poblacions veïnes són zones vulnerables per l'alta presència d'indústria i pel risc tant d'incendi com d'inundacions. Per això, tem que el tancament del parc a partir de l'1 de gener deixi al descobert una zona «tan sensible». «És evident que, davant d'un incendi forestal, el temps de reacció és un factor determinant, i que no serà el mateix si es disposa d'un parc dins el mateix municipi que si han d'acudir mitjans d'altres parcs, situats a una distància de 10 i 15 quilòmetres aproximadament», recull la moció que també alerta que aquesta afectació al temps de resposta també afectaria qualsevol altra emergència detectada a la zona.

Per això, el ple ha acordat reclamar al Departament d'Interior que mantingui «obert i operatiu» el parc de Sant Feliu de Buixalleu fins que es complexin aquestes dues condicions «de forma simultània». L'alcalde també ha avançat que portaran la moció al ple del consell comarcal de la Selva la setmana i que la faran arribar a poblacions veïnes, també afectades per la reconversió del parc, com Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea, Hostalric i Fogars de la Selva, per si li volen donar suport. La protesta de Sant Feliu de Buixalleu se suma a la de les set poblacions de l'Alt Empordà, en aquest cas, per la reconversió del parc de Bombers de la Jonquera en un parc de voluntaris.