L’empresa gestora del complex esportiu de Santa Coloma de Farners, Sport Assistance 2000 S.L., que fa unes setmanes va entrar en concurs de creditors, va anunciar dilluns a l’Ajuntament la voluntat de trencar el contracte i avui mateix ha fet efectiu el tancament del recinte i l’acomiadament dels 26 treballadors de la plantilla. L’alcalde del municipi, Joan Martí, lamenta la decisió «unilateral i injustificada» de l’empresa i reitera la voluntat de l’Ajuntament de «trobar la fórmula de reobrir les instal·lacions tan ràpidament com es pugui» i continuar donant el servei als usuaris i abonats, amb el menor perjudici per als treballadors de l’empresa: «Dilluns vaig signar un decret recordant a l’empresa l’obligació de prestar el servei durant un màxim de 6 mesos. Ells no podien marxar així», subratlla el batlle. Martí afegeix que estudiaran si l’empresa ha actuat irregularment, ja que el passat dia 2 d’agost va cobrar la quota del servei al miler de socis que té a Santa Coloma: «Haurem de veure si aquesta actuació de cobrar les quotes per endavant per un servei que no prestarà. L’empresa concessionària ha fet un abús de la situació cobrant unes quotes per un servei quan ens havien anunciat que volien tancar».

Dilluns vaig signar un decret recordant a l’empresa l’obligació de prestar el servei durant un màxim de 6 mesos. Ells no podien marxar així

Joan Martí - Alcalde de Santa Coloma de Farners

L’alcalde tem que l’Ajuntament haurà d’indemnitzar a l’empresa per la inversió no amortitzada, un import que el consistori calcula que superarà els dos milions d’euros: «La llei de contractes del sector públic obliga les administracions a indemnitzar per les inversions no amortitzades. Els nostres càlculs és que l’import que ens poden reclamar és superior a dos milions, però abans s’ha de fer una quantificació al detall i per fer-ho, hem de fer un inventari realista de l’estat de les instal·lacions», exposa Martí. L’Ajuntament, que té les mans lligades fins a l’1 de setembre perquè el concurs de creditors es va acceptar el darrer dia hàbil de juliol, no es pot personar com a part jurídica fins al setembre i ha traslladat a mans d’advocats. Pel que fa al miler d’usuaris que haurien pagat la quota el passat 2 d’agost, tot i que no podran gaudir de la prestació del servei, Martí apunta que «entenc que haurien de reclamar el retorn de la quota o la devolució del rebut», conclou.

Al 2013 la societat ja es va declarar en concurs de creditors

Al desembre de 2007 es va adjudicar el contracte de concessió d’obra pública de la piscina coberta i serveis complementaris municipals de Santa Coloma de Farners a l’empresa Sport Assistance 2000, SL, amb una durada de 40 anys a comptar des del 24 d’abril de 2008 (data de signatura del contracte). El cost de l’obra es va finançar amb una aportació de l’Ajuntament per valor de 3.300.000€ i la resta amb l’aportació de l’empresa guanyadora del concurs. Per obtenir aquest finançament, l’empresa va formalitzar, al desembre de 2010, un préstec mancomunat amb Caixa Catalunya (actualment BBVA) i l’Institut Català de Finances per valor de 3.519.000€, atorgant en garantia la hipoteca de concessió d’obra i amb l’aval de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners fins un màxim d’1.000.000€.

 Les instal·lacions van entrar en funcionament al setembre de 2010 i consten de dues piscines cobertes amb gimnàs, zona de vestidors i instal·lacions complementàries. A l’abril de 2013 la societat es va declarar en concurs de creditors i, un any més tard, es va aprovar un conveni per resoldre’l i continuar prestant el servei. El conveni contemplava una important quitança per als creditors (no pas el deute principal, constituït per la hipoteca mancomunada amb BBVA i ICF) i l’execució parcial de l’aval de l’Ajuntament, per un import de 210.000€.

 Al juliol de 2014 Sport Assistance 2000 SL va signar una novació del crèdit pel capital no vençut i interessos meritats no satisfets, de forma que es va finançar un capital de 3.561.226,85€, a un termini de 96 mesos i amb 32 quotes trimestrals per compensar interessos i 20% de capital, i una quota final a l’octubre del 2022 corresponent al 80% del capital (2.848.981,48€), amb un aval de l’Ajuntament de fins a 790.000€.

 Al desembre de 2014, el ple ordinari de l’Ajuntament va aprovar un conveni de col·laboració amb l’empresa concessionària per al foment de la pràctica de l’esport orientat a escolars, persones grans i en situació d’atur, amb unes aportacions de 414.150€ periodificades entre 2014 i 2020.

 Durant els anys d’explotació de la instal·lació per part de l’empresa concessionària, no s’ha arribat a superar mai el nombre de 2.000 abonats. Aquesta, era la xifra inicialment plantejada per l’empresa com a valor de referència per fer viable l’explotació, en la seva oferta presentada al concurs. El valor màxim ha estat de poc més de 1.900 abonats tot i que la mitjana és molt inferior (1.740 abonats al desembre de 2019).