L’Ajuntament de Tossa de Mar vol completar definitivament el coneixement arqueològic de la Vil·la Romana dels Ametllers (entre els segles I aC i VI dC), catalogada com a Bé Cultural d’Interés Nacional des de fa una dècada, amb l’objectiu de culminar-ne el procés de recuperació i rehabilitació del jaciment arqueològic.

La regidora de Patrimoni, Imma Colom, va explicar que, a banda de les excavacions, i de la mà de la Diputació de Girona, s’aniran fent treballs de restauració i consolidació de tota la vil·la en diferents fases. A més, es portarà a terme la col·locació de videovigilància i nova il·luminació exterior.

Colom també va avançar que, a petició del Centre d’Estudis Tossencs, es faran ja les futures prospeccions amb georadar i que, aquest fet, «serà un punti a part en les futures intervencions arqueològiques a la zona».

Descoberta de la vil·la

La vil·la va ser descoberta l’any 1914 pel Dr. Ignasi Melé. Colom va voler recordar la figura del Dr. Melé, metge, humanista i amant de la cultura, que, «criticat i amb minsos recursos l’any 1914, va donar llum a la vil·la».

La regidora de Patrimoni va explicar que la vil·la va estar abandonada fins a finals dels anys setanta: «Era un aparcament». Després, a partir dels anys 80 i gràcies a la figura de Mario Zuchitello, entre d’altres, es va anar fent alguna intervenció. Però la gran aposta es va fer a partir de 2019 quan, de la mà d’Atri Cultura i Patrimoni i amb el suport de la Diputació de Girona, s’ha donat una empenta a la vil·la i s’han portat a terme diverses accions amb l’objectiu de recuperar la totalitat de l’espai, com la protecció dels mosaics.