Hi ha delinqüents que utilitzen la Costa Brava per ocultar-se i alguns d’aquests fa anys que hi estan instal·lats. La policia sap que molts dels que són d’origen estranger utilitzen aquestes poblacions, sobretot amb grans urbanitzacions, per passar desapercebuts i alguns ja els tenen ben localitzats, encara que ells no ho sospitin. 

Això és el que va passar amb un clan familiar que viu des de fa anys a Lloret de Mar i que estava sota el focus de la Policia Nacional per presumptes estafes amb el mètode conegut com a «Rip Deal» i que consisteix en una variant moderna del «tocomocho»

La investigació que estaven portant des de les comarques gironines va confluir amb una de Madrid per una estafa de criptomoneda. D’aquí en va derivar una col·laboració entre les diverses unitats de la Policia Nacional i després d’una investigació, els dies 9 i 10 d’agost va portar-se a terme l’operatiu policial que va permetre desarticular el grup criminal

Aquest estava formada per quatre homes i una dona, tots pertanyen al mateix nucli familiar. La dona -48 anys- és la mare de dos dels homes -de poc més de 20 anys- i els altres dos, són cosins d’aquests. Tots són d’origen croat. Es tracta d’una família que fa anys que viu a Lloret però amb alta mobilitat, fins al punt, que la policia va haver de demorar l’operació uns dies perquè era difícil la coincidència de tot el grup al municipi. En ser una banda itinerant amb una gran mobilitat, indiquen fonts coneixedores del cas, tan podien ser un dia a Milà, un altre a París o un altre a Croàcia. I és que principalment actuaven fora de Catalunya, a Espanya i a diversos països de la Unió Europea. 

Els diners i objectes de valor recuperats a Lloret Policia Nacional

A més, es tracta d’un grup criminal que portava un alt nivell de vida. De fet, en les seves estafes es servien d’això. Els detinguts simulaven ser grans empresaris per captar les víctimes interessades a vendre béns immobles o objectes fa valor -joies, pedres precioses o rellotges- i a qui lliuraven diners falsos. Quan feien els enganys, portaven a les víctimes a restaurants de prestigi i arribaven als llocs amb vehicles d’alta gamma, per enlluernar i fer creure a les víctimes que eren grans empresaris.

Als habitatges -tres de propietat i un de lloguer- on es van fer els escorcolls que estaven ubicats a Fenals i en urbanitzacions, la policia hi va localitzar amagats en un fals sostre 11 rellotges d’alta gamma valorats en més de 230.000 euros -entre aquests n’hi ha nou de la marca Rolex-. A més, van intervenir una gran quantitat de joies, diners en efectiu -uns 6.000 euros- i un justificant de moviment de moneda virtual. 

Aquest últim cas és l’estafa que va patir una persona a Madrid i que va ser el detonant de l’inici de la col·laboració policial entre efectius del CNP de Lloret i Madrid. 

Bitcoin a Madrid

Va ser el mes maig quan la Policia Nacional va rebre una denúncia en una comissaria de districte de Madrid per una estafa de criptomoneda. Segons el relat, la víctima havia publicat un anunci per a la venda d’un pis i, quan els autors van contactar amb l’autor de l’anunci, li van oferir un benefici extra mitjançant un negoci de canvi de bitcoin a diners en efectiu. El negoci es va dur a terme però els diners entregats pels estafadors van resultar ser bitllets falsos. La víctima no va poder observar amb deteniment l’originalitat del paper moneda en fer-se la transacció en un espai públics.

Després de mesos d’investigacions, els agents van poder conèixer amb detall el modus operandi, l’estructura i el funcionament del grup criminal. També van comprovar que els membres d’aquesta organització es feien passar per empresaris d’alt standing en algun país estranger i enganyaven la víctima per fer una transacció com per exemple, la compra d’un immoble de luxe, rellotges d’alta gamma, articles d’or o pedres precioses en grans quantitats.

Una mare, els seus dos fills i dos nebots, formaven el grup criminal desmantellat i que actua a tot Europa

Els policies van constatar també que quan tenien seleccionada la víctima, tal com estableix aquest tipus d’estafa, li oferien una quantitat superior de diners, amb la condició que accedís a canviar-los paper moneda d’elevat valor per un altre de més petit. 

Papers retallats

Els delinqüents, lliuraven els diners en un lloc públic perquè la víctima no pogués fer comprovacions i li entregaven facsímils o simplement papers retallats, a excepció d’una petita quantitat que situaven al damunt dels feixos i que era el que veia la víctima. Fins i tot en algun cas, no van arribar a donar mai els diners falsos.

Arran de les indagacions, els investigadors van comprovar que els membres de la banda residien a Lloret de Mar, que s’intercanviaven vehicles i mercaderies i viatjaven junts per tot Europa per cometre els fets presumptament delictius. 

Alt nivell de vida

Després d’analitzar tota la informació recopilada, els investigadors van dur a terme el dispositiu operatiu i van detenir cinc membres del clan a Lloret del Mar. Durant els registres van poder veure com a les cases on vivien tenien tota mena de luxes: mobles fets a mida o tot tipus de roba de marques d’alt standing. També sospiten que blanquejaven els guanys de les estafes en l’adquisició d’habitatges d’ús turístic, que posteriorment llogaven.

La policia sospita que adquirien habitatges d'ús turístic per blanquejar els diners i els llogaven

Pel que fa a la poca quantitat de diners localitzada, els investigadors pensen que els podrien tenir ocults en algun altre país on viatgen i cometen d’altres fets delictius. La policia té molt clar que el botí que es va localitzar a Lloret de Mar era el que haurien aconseguit amb les últimes estafes.

Per poder seguir lligant caps i acabar d’aclarir d’on procedeixen els béns comissats i localitzar més víctimes i les quantitats estafades, els agents de la Policia Nacional analitzaran denúncies sobres estafes comeses amb aquest mètode anomenat del «Rip Deal» ja sigui a Catalunya, la resta d’Espanya o Europa. Per aquesta raó s’han posat en contacte amb la resta de cossos policials i l’Europol. 

El tema del blanqueig de capitals és un altre tema en estudi així com també, la recuperació dels bitcoins estafats a Madrid i del que han recuperat un justificant de moviment de moneda virtual durant l’operació.