La Policia Local de Tossa de Mar no farà hores extres pel cas dels agents expedientats arran d’una detenció el mes de juliol. La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) -un dels sindicats que representa el cos policial a la població- retreu a l’ajuntament el «seu posicionament» davant dels sis policies expedientats per l’actuació.

La decisió s’ha pres en assemblea aquesta setmana i a partir de dilluns no realitzaran hores extraordinàries. Els sindicat assegura que els agents han adoptat la decisió com a mesura de protesta i de suport als seus companys pel comunicat que va emetre el consistori on s’anunciava la decisió.

Retrets al consistori

A parer del CSIF, la nota de l’ajuntament, «deixa tot el cos com a delinqüents davant els ciutadans». El CSIF exigeix «respecte» al consistori «davant les actuacions judicials i la presumpció d’innocència».

L’ajuntament va expedientar sis policies locals arran d’unes imatges del juliol on apareixen colpejant un home que anava begut. El vídeo de la intervenció el va gravar un ciutadà i el va aportar al consistori perquè s’investiguessin els agents.

A partir d’aquí, l’ajuntament va emetre la setmana la passada un comunicat oficial on informava de l’expedient als policies i que havia tramès el vídeo i tota la informació a la justícia «arran de la gravetat dels fets».

Des del CSIF asseguren que confien «plenament a la Justícia, que és l’encarregada d’investigar i sancionar si d’alguna d’aquestes actuacions se’n deriva algun fet punible», però considera «inaudit que l’Ajuntament en faci un comunicat oficial, després de més d’un mes que succeïssin els fets investigats, oblidant-se del principi de presumpció d’innocència i deixant, davant la societat, com a culpables a aquests agents abans de ser jutjats».

La gravetat dels fets

També lamenten en un comunicat que l’ajuntament titllés de «gravetat els fets» i afegeixen: «no recordem una nota similar en cap cas ocorregut. Parla de la gravetat dels fets, no de suposats fets. Ja els condemna sense judici previ. La mala praxi ha de ser sancionada i l’Ajuntament està obligat a investigar i denunciar, però per les vies oficials, no mitjançant escarn públic»

Al mateix temps es pregunta que depenent de com acabi el tema per la via judicial: «Què passarà si algun dels agents, o tots, són innocents? Amb aquesta nota l’Ajuntament demostra una total manca de respecte als seus treballadors».

La defensa dels agents

L’advocat Eduard Caula porta la defensa d’un dels efectius de la Policia Local implicats en el cas i que ha acabat expedientat. S’encarrega de la part disciplinària i es mostra crític perquè no els han facilitat el vídeo on presumptament hi ha l’agressió per part dels policies. També es manifesta molt sorprès per la tipificació de l’actuació que seria de «tortures». El lletrat ho qualifica «d’una gravetat molt gran i desproporcionada» aquesta tipificació. Alhora, lamenta que els afectats no hagin pogut dir la seva encara, ja que en el cas del seu client per exemple no se l’ha citat encara formalment. A més, també recorda que el cas ja ha estat judicialitzat, perquè hi va haver una persona detinguda -la suposada víctima del vídeo-. En últim lloc, posa de manifest que, en tot cas, com diu el sindicat, s’ha de respectar la presumpció d’innocència.

Per la seva banda, el lletrat Carles Monguilod, que s’encarrega de la defensa de quatre agents més, també manifesta que encara no han pogut veure el vídeo, i en aquest sentit indica que confia que podran accedir a tota la documentació del cas un cop compareguin als jutjats de Blanes, on hi ha la causa oberta contra els sis Policies Locals.