Rosa Aladern deixa el grup municipal de Blanes en Comú Podem i passarà a ser regidora no adscrita en el ple d’aquest dijous. És un capítol més del conflicte que ha viscut l’ajuntament blanenc en els últims mesos i que va provocar el trencament de l’equip de govern després que l’alcalde, Àngel Canosa (ERC) destituís Aladern.

Segons un comunicat difós ahir per l’ajuntament, en la renúncia, Aladern justifica la sortida del grup municipal per les «desavinences» amb la resta de regidors comuns. Preguntada per aquest diari, Aladern va afegir que havia rebut «moltes pressions» i va apuntar que donaria més explicacions després del plenari de dijous.

Amb aquesta renúncia ja són quatre el nombre de regidors i regidora que han deixat el seu grup polític municipal durant l’actual mandat, que es va encetar el juny del 2019. Els primer en fer-ho va ser José Morcillo el maig del 2020, i el març d’aquest 2022 ho va fer Sergio Atalaya. Tots dos pertanyien al grup municipal de Ciutadans. Per últim, el tercer regidor que ha passat a ser no adscrit és Mario Ros, qui ho va comunicar el passat mes de setembre.  

Rosa Aladern Gusi va concórrer a unes eleccions municipals per primera vegada l’any 2019, com a número dos de la llista de Blanes En Comú Podem, tot i que ho va fer com independent, sense pertànyer a cap agrupació política. Va entrar com a regidora a l’Ajuntament de Blanes aquell mateix any, en l’actual mandat que finalitzarà l’any vinent.

Empresària del món turístic i hostaler de professió, posteriorment a prendre possessió del seu càrrec com a regidora Rosa Aladern va ser nomenada tercera tinenta d’alcalde. Les seves àrees de govern han estat les d’Enginyeria, Residus i Neteja, Obra Pública i Urbanisme.

A l’agost, l’alcalde de Blanes, àngel Canosa, va expulsar Rosa Aladern de l’equip de govern. La decisió va portar el grup municipal dels comuns a trencar el pacte de govern amb ERC, que ara governa amb minoria i només cinc regidors.

Canosa va al·legar diverses irregularitats comeses presumptament per Aladern i les va denunciar a Fiscalia. No obstant això, un informe de la secretaria no veu intenció delictiva en les actuacions de l’antiga tinenta d’alcalde d’urbanisme. És més, totes les actuacions qüestionades -una beneficiava el cap de llista dels Comuns, Jordi Urgell, i una altra afectava un negoci familiar d’Aladern- es van corregir i, a nivell administratiu, van quedar arxivades. 

Al setembre, Aladern va reaccionar i va denunciar l’alcalde Àngel Canosa davant la fiscalia per assetjament laboral, injúries, calúmnies i prevaricació urbanística. Pocs dies després, el grup municipal de Blanes en Comú-Podem instava a «evitar la judicialització del conflicte entre els dos membres del ple i obrir mecanismes de diàleg i treball intern».

Diumenge passat, els comuns de Blanes van presentar els cinc noms que encapçalaran la llista en les eleccions municipals de 2023. Liderada altra vegada per Jordi Urgell, l’acompanyaran Sonia Antequera, Víctor Catalán, Montserrat Romera i Pere Lopera.del 2022) de Cs i Mario Ros, del PSC (setembre del 2022).