L’Ajuntament de Santa Coloma viu uns dies intensos. Aquest dimecres Esquerra Republicana (ERC) i Junts per Catalunya (JxCat) ha expulsat del govern els dos regidors d’Independents de la Selva per «desavinences greus».

Tot plegat respon a la negativa dels edils d’Independents a votar favorablement l’increment de taxes del 10% que es va aprovar en ple de dilluns tot i comptar amb el vot negatiu dels acabats d’expulsar: Pep Prat i Gemma Coll.

El portaveu de la formació d’Independents, Pep Prat, va argumentar dilluns durant el ple que la negativa a votar unànimement amb els socis de govern responia a la disconformitat d’apujar la taxa d’escombraries quan «s’havia donat a entendre a la ciutadania que no s’apujaria». De fet, Prat va proposar en el ple que l’Ajuntament fes una inversió d’1,7 milions d’euros per invertir en energies renovables i així reduir la dependència energètica que té el municipi, especialment pel que fa a l’energia elèctrica. Interpel·lat ahir sobre l’expulsió, Prat va insistir que «estem treballant amb el grup municipal per decidir què fem a partir d’ara».

Durant la sessió de dilluns, el portaveu de Junts, Carles Roca, va recriminar a Prat el seu vot desfavorable i fins i tot va qüestionar-ne la seva posició dins l’executiu local. Ara, tres dies després, es materialitza la disjuntiva fins a la màxima expressió: Pep Prat i Gemma Coll han sigut expulsats del govern. Els edils dirigien les regidories de Promoció de la Ciutat, Medi Ambient i Participació Ciutadana i Turisme, Salut i Gent Gran, respectivament, i caldrà veure com s’assumeixen dins el govern que dijous, previsiblement, farà oficial el decret d’expulsió.

El nou govern, format per Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) mantindrà la majoria amb onze regidors (sis d’ERC i cinc de Junts).

Decisió meditada

Com a contrapartida, l’alcalde del municipi, Joan Martí (ERC), en ser qüestionat pels fets, ha expressat que la decisió «ha estat meditada» entre els dos socis de govern: «En una votació tan transcendental com les ordenances fiscals no pot ser que tinguin un plantejament tan contraposat després de setmanes de treballar-hi. No és una votació qualsevol, era transcendental perquè afecta l’economia de l’Ajuntament perquè hem d’afrontar un increment de despesa directa de 900.000 euros i això és un esforç terrible i ningú voldria prendre aquestes decisions, però s’ha de fer. Ja ho sabem que és impopular, però s’han d’assumir responsabilitats», ha conclòs.