El sindicat Metges de Catalunya (MC) alerta que els serveis sanitaris de l’Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, s’estan deteriorant progressivament per la retallada contínua de recursos assistencials, la més recent la supressió del cirurgià de guàrdia les 24 hores de tots els caps de setmana i dies festius que obliga a derivar els pacients d’urgència a l’hospital Comarcal Sant Jaume de Calella o a l’hospital Josep Trueta de Girona.

A banda d’això, el sindicat ha pogut saber que la direcció del centre ha sondejat recentment els equips mèdics adjunts de guàrdia per la possibilitat que, a partir de 2023, el personal del Servei d’Anestesiologia d’Urgències passi a estar localitzable en horari nocturn –de 20.00 a 8.00 –, però els professionals han rebutjat la proposta, ja que entenen que es podria posar en risc la qualitat de l’assistència i la rapidesa de l’atenció.

Segons exposa el sindicat, l’inici de les retallades de serveis es remunta al 2011, quan la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, entitat que gestiona els hospitals de Blanes i Calella, amb el consentiment del Servei Català de la Salut (CatSalut), va prendre la decisió de tancar el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i traslladar-lo al centre hospitalari de Calella, de manera que les dones de Tossa, Blanes i Lloret de Mar que es posen de part o han de ser ateses per una urgència ginecològica han de fer més quilòmetres. Llavors, l’hospital Comarcal de la Selva atenia més de 700 parts anuals. Posteriorment, la corporació va acordar al 2016 suprimir el Servei de Cirurgia General i Digestiva del centre, i deixar només operativa l’atenció urgent diürna d’aquesta especialitat.

El sindicat considera que totes aquestes accions “afebleixen” l’atenció sanitària de l’hospital blanenc, en una de les zones més poblades i turístiques de les comarques gironines. En aquest sentit, assenyala que no es poden “menystenir” les necessitats reals de la població, amb l’excusa d’una crisi sanitària provocada per l’escassetat de recursos. “Ens cal més pressupost en salut, més personal i millors condicions laborals per evitar el desmantellament dels serveis sanitaris en general i de l’Hospital Comarcal de la Selva en particular”, afirma el sindicat.

D’altra banda, la delegada de Metges de Catalunya i pediatra de l’hospital, Susana Bello, explica que fa «molts anys» que hi treballa i ha pogut copsar en primera persona com l’hospital «ha anat decaient». Lamenta que Calella i Blanes són «com dos mitjos hospitals» però cadascun «engloba molta població» i, a més, «hi ha distància entre tots dos». Bello afegeix que aquest estiu ha sigut molt complicat perquè faltaven metges i els pacients «havien d’esperar-se moltes hores a urgències». La pediatra admet que la gerència no té prou recursos i, per aquest motiu, reclama més inversió a Salut per fer les places més «atractives» perquè vinguin més sanitaris. 

«Aquest estiu molts professionals han marxat a treballar a l’Institut Català de la Salut (ICS) perquè tenen millors condicions». Finalment, lamenta que en les decisions que es prenen «no se’ns consulta ni ens tenen present».

Resposta de l'hospital

Segons fonts de la Corporació de Salut del Maresme, manifesten que la manca de professionals «és un fet arreu del territori». No obstant això, afirmen que treballen «intensament» per trobar perfils que permetin cobrir les necessitats. En un moment puntual hi va haver dues baixes al servei d’Anestesiologia.  En aquell context es van plantejar diverses opcions entre les quals hi havia reorganització del servei. Afegeixen que el nombre d'intervencions quirúrgiques de traumatologia ateses en horari nocturn a Blanes és "baixa", de 3,3 intervencions quirúrgiques de mitjana de gener a setembre (2022). Per això van plantejar als professionals que en aquest context poguessin estar localitzables en horari nocturn de 22 h a 8 h i poder assistir a l'hospital en el cas de ser requerits. Finalment, no ha estat necessari implantar la mesura donat que s'han pogut cobrir les dues baixes.