Diari de Girona

Diari de Girona

El colomenc Sergi Roca, guanyador del premi a la millor ratafia del 2022

La regalèssia i només 20 herbes aromàtiques són els secrets més ben guardats de la recepta

El guanyador del concurs, Sergi Roca, i la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral. | CONFRARIA DE LA RATAFIA

Amb 20 anys acabats de fer, el colomenc Sergi Roca és l’artífex de la millor ratafia del 2022 (s’ha imposat a 221 receptes més), un guardó impulsat per la Confraria de la Ratafia en el marc de la 41a edició de la Festa de la Ratafia.

Emocionat i agraït per aquesta distinció, confessa que ha heretat la passió per a l’elaboració d’aquest licor tradicional de la seva família. «La meva besàvia ja feia ratafia i és un art que s’ha anat inculcant de generació en generació». A més, assegura que ho porta «a la sang». El reconeixement l’ha volgut dedicar a la seva àvia. «Segur que li hauria fet molta il·lusió», subratlla.

De fet, només fa tres anys que va aventurar-se a crear la seva primera ratafia. «Vaig fer el Treball de Recerca de Batxillerat sobre els licors catalans i en la part pràctica vaig elaborar la meva pròpia ratafia amb només tres ingredients: nous verdes, anís i regalèssia». De fet, l’amor i l’admiració per aquesta arrel, la regalèssia, l’ha convertit en una de les protagonistes de la recepta que ha donat lloc a la millor ratafia del 2022. Un ingredient que Roca considera «curiós» i que «mata el punt d’anís de la ratafia».

La regalèssia, juntament amb només 20 herbes «molt aromàtiques» són les grans protagonistes de la ratafia de Sergi Roca. «A casa tenim un jardí d’herbes de ratafia i les he anat incorporant a ull», confessa. Tot i això, ja té guardada i «ben apuntada» la recepta.

En la Nit de Gala de la Ratafia, celebrada divendres, també es va nomenar Confraressa d’Honor de la Ratafia 2022 a la consultora i divulgadora dels usos de les plantes, Astrid van Ginkel.

Durant la jornada d’ahir, una allau de públic va aterrar a Santa Coloma de Farners per a participar en la Festa de la Ratafia, visitant des de la Fira de ratafies i productes artesans a una exposició de cartells històrics, passant per el ball de purificació de les herbes.

Compartir l'article

stats