Nylstar fa marxa enrere i retira l’ERO per acomiadar 24 treballadors

Els treballadors celebren la decisió, malgrat que afirmen que «sospitem que es durà a terme una altra mesura»

Factoria Nylstar de Blanes

Factoria Nylstar de Blanes / Carles Colomer

Agències

L’empresa tèxtil Nylstar de Blanes ha comunicat aquest dimarts a la tarda als sindicats amb representació al comitè d’empresa (CCOO, UGT i DOMUM) que retira l’ERO per acomiadar els 24 treballadors que preveia. Des del comitè asseguren que no coneixen els motius de la decisió de la companyia i no tenen més informació. Esperen que aquest dimecres l’empresa exposi les raons d’aquest canvi, després que el president del comitè, Xavier Cherino, assegurés aquest mateix dilluns que durant l’últim mes la «direcció no ha donat lloc a negociar res».

De fet, aquest dimecres al matí havia de celebrar-se la darrera trobada per negociar l’ERO i Cherino explicava que des del comitè no esperaven un canvi de posicionament en aquesta darrera reunió, fins al punt que el comitè ja havia convocat una protesta a les portes de l’empresa per aquest dijous.

Ara, el president del comitè diu que, malgrat que Nylstar hagi decidit retirar l’ERO per acomiadar els 24 treballadors, «sospitem que es durà a terme una altra mesura. No podem oblidar que l’empresa té aturada la producció i aquesta decisió, en principi, no arriba per una injecció de capital que pugui solucionar la situació actual de la companyia». Aquest dimecres, el comitè es reuneix per analitzar quina postura mantenen a partir d’ara, així com els moviments a realitzar

L’empresa pretenia acomiadar el 28% de la plantilla, que actualment compta amb 84 treballadors. Els sindicats van començar aquesta setmana una campanya per pressionar a l’empresa que canviés de posicionament. De fet, el comitè d’empresa criticava que tots els treballadors afectats per l’expedient era personal directe de producció. A més, els sindicats lamentaven que en cap moment s’hagués argumentat els motius que obligaven a la direcció a acomiadar els treballadors.

De fet, els membres del comitè d’empresa van carregar contra el model empresarial que persegueix el principal accionista de l’empresa des del 2016. Des d’aquell moment només s’estan produint unes 60 tones de fil al mes, ja que es tracta d’un material molt tècnic amb un alt valor afegit. Pels treballadors això implica un volum de treball molt baix a causa de l’especialització que no produeix llocs de treball. De fet, el 2015 la Nylstar de Blanes produïa 1.300 tones de fil al mes i tenia una plantilla de més de 200 treballadors. Amb el canvi de model productiu, aquesta situació es va capgirar fins a la situació actual.

Per la seva banda, el gerent de la companyia, Alfons Cirera, rebatia al comitè d’empresa que l’especialització és «l’única sortida» de la factoria perquè genera «un valor afegit». L’empresari atribueix la situació actual de la fàbrica a la crisi energètica. Des de l’empresa exposaven al novembre que, durant 2022, han hagut d’assumir un sobrecost de les factures de llum i gas de 2,2 milions d’euros, cosa que va obligar la companyia a haver de redirigir l’estratègia de producció.