Un maltractador reincident afronta 34 anys de presó per agredir i violar la parella a Sant Hilari Sacalm

La víctima diu que durant les dues setmanes de convivència va viure atemorida per amenaces de mort constants, i que l’acusat no la deixava sortir de casa

D'esquenes, el matractador reincident acusat de violar i colpejar la parella a Sant Hilari Sacalm.

D'esquenes, el matractador reincident acusat de violar i colpejar la parella a Sant Hilari Sacalm. / ACN

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L'Audiència de Girona ha jutjat un acusat que s’enfronta a 34 anys de presó per presumptament maltractar, violar i amenaçar de mort la seva parella a Sant Hilari el 2020. Segons va explicar la víctima, van tenir una relació a distància durant dos anys i va ser l’11 de gener quan l’acusat va traslladar-se al domicili de la dona, que vivia amb els seus dos fills menors d’edat. El processat té dues condemnes fermes per delictes relacionats amb la violència masclista.

Durant les dues setmanes que va durar la convivència, la víctima va patir tot tipus d’amenaces i agressions, i va arribar a témer per la seva vida i per la dels seus fills, segons ha detallat durant la seva declaració davant el tribunal de la secció quarta. El segon dia ja va ocórrer el primer incident: l’acusat va agafar-li els dos telèfons mòbils que tenia per saber amb qui s’enviava missatges i per tenir-la controlada, i els hi va acabar trencant perquè no els utilitzés. L’endemà i diversos dies després el processat li va propinar diversos cops de puny.

«No em deixava sortir de casa, alguns dies no podia anar a la feina i ell sempre obria la porta perquè no volia que parlés amb ningú», ha manifestat. També la insultava i amenaçava dient que tenia amics que podien matar-la a ella i als seus fills. En tres ocasions li va col·locar un ganivet al coll per evitar que anés a obrir la porta quan tocaven el timbre. Així mateix, el processat va posar un llisquet a la porta del dormitori per evitar que els fills entressin. La víctima ha relatat haver patit dues violacions, en una de les quals l’acusat va fer servir un carbassó.

La convivència va durar fins al 30 de gener arran d’un incident que va acabar amb la presència dels Mossos per la trucada d’una veïna del mateix bloc, gràcies a la qual es va iniciar el procés judicial. La veïna ha declarat que va sentir molt soroll de cops: «semblava que encastaven alguna cosa contra la paret», i també va sentir la víctima plorant. Ha indicat que feia dies que se sentia música molt alta de l’habitatge de la víctima i que no havia sentit res fins llavors. També ha afegit que des que la dona li va presentar l’acusat va notar que havia canviat, passant de ser una dona molt alegre a estar trista i decaiguda. Una segona veïna que també va sentir els cops ha afegit que un dia va veure aparèixer al bloc els fills de la víctima acompanyats d’una educadora perquè ningú els havia anat a buscar, quan sempre ho feia la víctima i que li va semblar molt estrany.

L'acusat nega la relació de parella

L’acusat, que ha arribat una hora tard a la vista, ha negat els fets, i per començar ha assegurat que no havia tingut una relació de parella amb la víctima, i que els dies que va passar-los al seu domicili els va aprofitar perquè havia d’anar a Anglaterra i no volia pagar un lloguer. Segons la seva versió, tenia parella, però tot i això, «vaig utilitzar-la i li vaig fer tenir esperances que tindríem una relació». Com que la víctima es va assabentar de la veritat, va denunciar-lo per venjar-se i també va intentar amagar-li el passaport per no deixar-lo marxar. El processat ha subratllat que havien tingut relacions però que havien sigut consentides, inclòs l’ús del carbassó. Pel que fa a les lesions que tenia la dona i que van quedar objectivades en un informe mèdic, ha al·legat que ell no les hi va causar i que la dona va arribar un dia a casa ja ferida. 

Les acusacions el fan responsable d’un delicte de maltractament habitual en l’àmbit de la violència de gènere, un delicte d’injúries, quatre delictes de lesions, un delicte continuat d’amenaces greus i dos delictes de violació. Per tot plegat la fiscalia li demana 28 anys i 8 mesos de presó, una pena que l’acusació particular eleva fins als 34. En canvi, la seva defensa en demana l’absolució perquè entén que no hi ha prou proves per aixecar la presumpció d’innocència a l’acusat.