Riudellots impulsa espais de trobada i suport per a combatre la soledat

També hi ha activitats lúdiques i esportives per a totes les edats a més de l’obertura d’instal·lacions

L'ajuntament de Riudellots de la Selva, en una imatge d'arxiu.

L'ajuntament de Riudellots de la Selva, en una imatge d'arxiu. / DdG

DdG

L’Ajuntament de Riudellots de la Selva ha impulsat accions i projectes proposats per donar resposta a la soledat no desitjada per a totes les edats. Destaquen espais de trobada, obertura d’instal·lacions per a facilitar la cohesió, serveis de suport emocional públics, suport al teixit associatiu del municipi, tallers sobre necessitats específiques de cada etapa vital i activitats lúdiques i esportives.

A finals del 2022 es va fer una enquesta a la població sobre els efectes de la soledat no desitjada. Van respondre-la més de 100 persones, d’edats diverses. Els resultats obtinguts mostren que tots els grups d’edat es troben en una mitjana de grau de soledat entre baix i fronterer baix, excepte les noies d’entre 18 i 29 anys, que es troba dins del rang fronterer alt. En general, per tant, els resultats de l’enquesta no indiquen que hi hagi un grau de soledat elevat a la població de Riudellots, però la mostra de respostes no és suficient respecte el total de la població de Riudellots per poder generalitzar resultats.

No obstant això, els resultats es van poder utilitzar com a punt de partida per a la segona fase de diagnosi, que era una anàlisi de dades qualitatives a través dels grups de discussió que es van fer amb la població de Riudellots, en diverses convocatòries segons franges d’edat. Els quatre grups de discussió duts a terme van permetre identificar situacions de soledat i necessitats.

A tall de conclusions, es pot destacar que, en general, no té a veure amb el fet d’estar sol o acompanyat, sinó amb el sentiment d’incomprensió, de no tenir persones amb qui compartir el que et passa i que t’entenguin. La soledat no desitjada no es dona a una etapa concreta de la vida, sinó que pot passar al llarg de tot el cicle vital.

Diferències segons l'edat

Ara bé, es viu i es manifesta de maneres molt diferents en funció de l’edat i les circumstàncies vitals: en el cas dels joves d’entre 12 a 17 anys, la soledat té a veure amb les relacions d’amistat, amb el fet que et deixin de banda. Amb joves de fins a 30 anys, es vincula més a la falta d’espais i equipaments que permetin relacionar-se i arrelar-se al poble. Pel que fa a les dones que són mares, hi ha qui diu haver viscut molta soledat vinculada a la maternitat i als primers anys de criança, pel pes que representa i la pressió social associada, i la dificultat de poder-ho compartir. I finalment, en el cas de la gent gran, a vegades es dona en processos de dol per mort de persones molt properes (parella o fills), o altres canvis vitals no volguts (canvi de residència, etc.). I, a aquestes circumstàncies, s’hi sumen temes de salut, que poden limitar les capacitats de fer activitats.