Un promotor acusa a l’Ajuntament de Tossa de Mar de fer-li perdre 50.000 euros

L'Ajuntament subratlla que l'empresa tenia un informe desfavorable de Bombers

El Fort Festival, en una imatge de l'edició del 2021.

El Fort Festival, en una imatge de l'edició del 2021. / Fort Festival

C. J.

El responsable del Fort Festival, un festival de música electrònica que es va celebrar entre el 2017 i el 2019 a la vila Vella de Tossa de Mar, responsabilitza a l’Ajuntament per unes pèrdues econòmiques que ascendeixen als 50.000 euros. Gerard Bauza, director general de Fort Events 2017 S.L. assegura que l’Ajuntament s’havia compromès, en una Junta de Govern Local, a permetre el retorn de l’activitat durant el 2023. Bauza afegeix que, verbalment, havien acordat la celebració durant tres dies al mes de maig. «Al gener ens vam reunir amb la regidora de cultura i l’alcalde de Tossa per tal de començar a presentar la documentació tècnica en les dates acordades verbalment -els dies 5,6 i 7 de maig- de realització del festival. Tot seguit ens comuniquen que han decidit cancel·lar aquestes dates unilateralment, dient que ens donarien unes dates alternatives. Hem insistit en aquestes dates alternatives i no tenim resposta des d’aquella reunió», exposa l’empresari, que afegeix que ja s’havia començat a preparar l’esdeveniment.

«Aquesta acció suposa unes pèrdues econòmiques, morals i de llocs de treball. Tot plegat ens suposa uns 50.000 euros de pèrdues i el motiu que ens van donar per no fer el festival era que no es podia fer durant la campanya per les eleccions. Quan ens consta que s’han realitzat esdeveniments a la mateixa zona... A més la campanya dura 16 dies per davant del 28 de maig. Cosa que deixa sense fonament la decisió municipal, perquè hagués sigut abans del període electoral», manifesta.

L’empresari argumenta que el retorn econòmic de la celebració d’aquest esdeveniment al municipi ascendeix a un milió d’euros. «Són tres dies de festival que, segons els estudis que hem fet, generen un retorn econòmic d’un milió d’euros entre hotels, restaurants i comerç de la zona. Pensem que tot això s’hauria de tenir en compte», conclou.

Resposta municipal

L’Ajuntament de Tossa nega les acusacions i assegura que no s’ha celebrat l’esdeveniment perquè l’empresa no ha presentat la documentació necessària. L’alcalde municipi, Ramon Gascons, valora que es va comunicar a l’empresa que caldria que presentessin un projecte de viabilitat que tingués en compte la sonoritat en els espais de la vila Vella. «No tenen fets els plans d’organització, ni els projectes, aquí parlem de moure 2.000 persones i és un espai on has d’anar amb compte perquè la mobilitat és complicada. En l’últim Fort Festival van tenir un requisit de Bombers. Han de presentar la memòria, que inclou el pla de seguretat. També han de fer una proposta per protegir l’església vella, perquè no s’hi pot fer música forta perquè podria malmetre l’edifici», subratlla el batlle que deia clar que «un cop presentin el projecte, els tècnics municipals en faran una valoració».

"L'Ajuntament assegura que l'empresa no ha presentat la documentació necessària"

"Els serveis municipals varen demanar un projecte en el qual figures: les dates proposades, el projecte indicant la ubicació i els dies necessaris de muntatge i desmuntatge, el sistema de protecció per l'Església Vella de Sant Vicenç i autorització de patrimoni, ja que és un bé d'interès cultural nacional i el més important, un pla de seguretat aprovat per bombers de la Generalitat, tal com ha de ser per un esdeveniment d'aquest format. Ara com ara, l'únic Registre que existeix entre l'Ajuntament i aquesta empresa és un comunicat per part de serveis tècnics municipals del 13-01-2022, en el que li fem arribar la còpia de l'informe desfavorable de bombers. Poden tenir molt bones intencions, però els deures amb l'administració tots sabem quins són, i més quan es tracta d'esdeveniments de gran format, a on cal garantir la seguretat dels assistents, el bon funcionament per la imatge de Tossa, i poder demanar dins el termini i en la forma escaient els informes corresponents i favorables a la Dirección General de Costas i a Bombers de la Generalitat", insisteix l'alcalde. 

En anteriors edicions el festival col·locava un dels escenaris principals en el casc antic. Per allà hi van passar artistes del món de l’electrònica i de la música experimental amb renom internacional com Maceo Plex, Jeff Mills, Ellen Allien, Erol Alkan, Mind Against, BLOND:ISH, HAAi, Mathame o Âme y Mathew Jonson. El festival congregava més de 2.000 persones durant tres dies.