Salut farà anàlisis de plom en sang en infants i dones embarassades de Bonmatí

Les extraccions començaran el 12 de juny i aniran acompanyades d’una entrevista per estudiar les fonts d’exposició i factors relacionats amb l’entorn

Reunió informativa del departament de Salut ahir a Bonmatí

Reunió informativa del departament de Salut ahir a Bonmatí / DdG

Redacció

El Departament de Salut oferirà anàlisis de plom en sang als infants d’entre 0 i 14 anys i en dones embarassades de Bonmatí per determinar si hi ha presència d’aquest metall pesat. La mesura respon a la petició dels veïns, que fa mesos que protesten per la proximitat amb una fàbrica de reciclatge de bateries, Exide, que treballa amb materials contaminants. El Departament de Salut i l’Ajuntament van organitzar una trobada informativa ahir al vespre per explicar-ho a la ciutadania.

Segons indica el departament de Salut, les extraccions de sang es faran a partir del dilluns 12 de juny al consultori local de Bonmatí. En el mateix moment també es realitzarà un cribratge mediambiental mitjançant una entrevista a les famílies sobre factors relacionats amb el seu entorn residencial i hàbits. Les famílies podran agafar cita per la prova dels infants a partir del 8 de juny a través del telèfon del CAP d’Anglès o a través del correu electrònic (capangles@ias.cat). L’acció es dirigeix específicament als infants i dones embarassades en tant que són un col·lectiu especialment vulnerable perquè poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior als adults, fet que pot afectar el seu desenvolupament cognitiu. Concretament, les proves es dirigeixen als 226 infants censats al municipi, però també a aquells que hi estiguin escolaritzats o que hi mantinguin una relació freqüent.

Finalment, Salut insisteix que si surten nivells alts s’estudiarà l’origen de l’exposició, ja que indiquen que «hi poden haver altres factors que poden provocar una presència de plom a la sang». En aquest sentit, afegeixen que la població també s’hi pot veure exposada pel fum ambiental del tabac, joies, pintures, joguines, cosmètics, ceràmiques, canonades d’aigua potable, etc. Per això insisteixen que «si es dóna la circumstància que algun dels resultats siguin alts caldrà analitzar-lo de forma particular i realitzar recomanacions personalitzades».