La secció tercera de l’Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys de presó a D.C.L. per abusar sexualment d’una familiar de 17 anys a Riudarenes el 2018. Com que la pena és de 2 anys podria ser suspesa en cas que esdevingui ferma. 

El tribunal conclou que cap a les 6.15 hores el 30 de juny de 2018 el processat va entrar dins la caravana on la víctima dormia (juntament amb la seva germana i més familiars), va ficar-se dins la llitera on dormia i va fer-li diversos tocaments de caràcter sexual i fent força per impedir que es defensés

La víctima va reaccionar després del xoc inicial i va proferir un crit que va alertar la seva germana, moment en què l’acusat va aturar els tocaments. La germana, veient que la víctima estava molt alterada va fer-lo marxar. 

El tribunal sosté que la declaració de la víctima és consistent, i a més està reforçada per diverses proves, com ara els testimonis de la germana i de la seva àvia, que durant aquella tarda va veure com l’acusat tocava les cames de la víctima d’una manera poc apropiada. No era la primera vegada que l’acusat intentava abusar de la víctima, tot i que no s’havia denunciat abans. 

L’acusat va negar els fets, assegurant que és una persona «molt afectuosa» i que només va entrar a la caravana per acomiadar-se d’ella. El tribunal diu que la seva versió no és lògica, i descarta la pericial aportada per la defensa que assegurava que la lesió al genoll que patia li hauria impedit pujar a la llitera. Un segon dictamen mèdic indica que la lesió no li impedia moure’s; així ho van corroborar diversos familiars que van acudir al dinar el dia dels fets.

A més, els magistrats també tenen en compte la pericial psicològica, que conclou que la víctima pateix diverses seqüeles compatibles amb el succés, que de fet es van evidenciar durant la seva declaració. 

Descartada la violació

Durant el seu interrogatori, la víctima va assegurar que el processat va penetrar-la amb els dits, i així ho recollien les acusacions, que demanaven fins a 8 anys de presó per l’acusat. Amb tot, la secció tercera creu que no hi ha prou indicis (no hi ha lesions) que acreditin la penetració. El tribunal conclou que és possible que la víctima ho visqués com una penetració sense que arribés a ser-ho.

La sentència, que es pot recórrer, obliga el processat a indemnitzar la víctima amb 10.000 euros, li imposa una mesura d’allunyament, li retira la pàtria potestat durant 4 anys i no li permet treballar amb menors durant el mateix temps. La condemna s'ha efectuat d'acord amb la nova llei sexual, ja que resulta més favorable a l'acusat.