El grup criminal desarticulat aquest dimarts a la província de Girona va falsificar més de 1.800 permisos de conduir que va vendre fraudulentament a tota Espanya, per la qual cosa es preveuen prop d'un miler de detencions en el marc d'un operatiu de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya confirma també que aquests documents falsos es podien adquirir per un preu que oscil·la entre els 4.000 i els 10.000 euros.

De moment, s'ha detingut 200 persones, entre elles l'informàtic de la Direcció general de trànsit (DGT) que suposadament era responsable d'alterar les bases de dades i que es trobava en un habitatge del nucli de S'Agaró, al municipi gironí de Sant Feliu de Guíxols.

El jutjat d'instrucció número 1 de Girona és el que té la causa oberta per falsedat, suborn, blanqueig i grup criminal, després que la recerca s'obrís en 2020 per denúncia policial.

Des de llavors, s'ha identificat 1.846 conductors a Espanya que circulen amb un carnet obtingut mitjançant pagament directe als integrants d'aquesta organització al marge de qualsevol procediment d'accés, acreditació, examen i tramitació oficial.

Mossos d'Esquadra i Policia Nacional tenen previstes catorze entrades i registres aquest dimarts, concentrades en la seva majoria a la capital de Girona i a Vic (Osona), encara que també es contempla una al País Basc.

La causa té nou toms i més de 6.000 folis i la magistrada titular del jutjat prendrà declaració progressivament als 1.845 compradors de carnets presencialment, per videoconferència o mitjançant exhort.

Els agents que participen en el dispositiu, el major dut a terme per Mossos d'Esquadra en col·laboració amb el Cos Nacional de Policia, posaran també a disposició judicial als integrants de la cúpula detinguts una vegada completat l'atestat.

L'peració, dirigida per la Divisió de Recerca Criminal de la Policia de Catalunya, es perllongarà més dies ja que, en cas de no localitzar algun comprador dels carnets, es dictarà contra ell una ordre de crida i cerca.

El gruix del dispositiu ha arrencat a les 6:30 hores i s'ha establert un centre de coordinació policial a Girona per la magnitud de la labor que desenvolupen els agents.

La DGT col·laborava fa més de mig any amb la investigació, segons fonts de la Direcció general de trànsit.