Els Mossos d'Esquadra investiguen una agressió sexual a una noia de 18 anys al macrobotellot al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La jove ha acudit a urgències a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i ha informat que havia estat víctima d'una agressió sexual per part d'un desconegut a la macrofesta il·legal, que ha aplegat unes 8.000 persones. Seguint els protocols, el Parc Taulí ha alertat els Mossos, que han obert una investigació per localitzar el presumpte agressor. En paral·lel, diverses persones han denunciat robatoris en pisos de la Vila Universitària, agressions i furts de mòbils durant el macrobotellot, que s'ha iniciat després de la convocatòria d'una festa a la Facultat d'Enginyeria que ha resultat falsa.

Els assistents han fet cas de la crida i s'han desplaçat a la UAB en tren i cotxe, però han comprovat que el campus estava buit i l'anunciada festa amb música i Dj's no existia. Tot i això, la munió de gent ha decidit celebrar una festa improvisada amb música i alcohol que s'ha allargat fins a la matinada. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha fet 10 assistències, totes de caràcter lleu, per contusions i intoxicacions etíliques en el macrobotellot al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Les queixes per la macrotrobada al campus de la UAB ja s'han fet paleses durant aquesta passada nit en els dos últims trens d'FGC entre Barcelona-plaça Catalunya i Sabadell (S2), amb els vagons a vessar de joves per anar al campus de la UAB. "Divendres nit. La gent aixafada al tren BCN-Sabadell d'FGC i molt de jovent que ja no hi pot pujar i que es queda tirat a les andanes. El proper i últim en 45 minuts. Servei públic?", ha denunciat un usuari a Twitter.

"Per què no hi ha control a les andanes i als trens? Acabo de sortir del tren S2 que semblava una discoteca. Hi ha joves fumant (marihuana), bevent whisky amb cola, cantant i cridant. Des de plaça de Catalunya fins a Bellaterra, quin horror!", ha apuntat una altra usuària @Annasriii. També hi ha hagut problemes al nucli de Bellaterra amb molts cotxes aparcats a l'exterior del campus de la UAB, alterant la calma nocturna dels veïns. "Què feu Mossos que no teniu unitats d'ordre públic ja a Bellaterra i UAB? Això és una bogeria, centenars de joves passant per dins les cases per arribar al botellot!!! Ja no sé on més trucar", ha comentat indignat l'usuari @mikepuchol.

El Govern condemna "enèrgicament" el macrobotellot a la UAB: "El sistema universitari no pot tolerar actes incívics"

El Departament de Recerca i Universitats condemna "enèrgicament" el macrobotellot, uns fets que qualifica de "lamentables" perquè s'han traspassat "de llarg els límits acceptables". En un comunicat, apunten que els incidents durant el macrobotellot "atempten directament contra els valors democràtics que regeixen a les universitats". El Departament mostra tota la solidaritat i el suport al rector i a l'equip de govern de la universitat, així com al conjunt de la comunitat universitària.

"El Sistema Universitari de Catalunya no pot tolerar actes incívics en els seus campus que traspassen de llarg els límits acceptables i atempten directament contra els valors democràtics que regeixen a les universitats", exposen al comunicat.

El Departament lamenta que el fets infringeixen les normes de convivència, de respecte i "del més elemental sentit comú", posant en risc la salut dels mateixos participants en temps de pandèmia: "No tenen cap justificació possible". "Els desperfectes provocats, la brutícia generada i les molèsties ocasionades al veïnat són totalment injustificables i atempten directament contra aquells valors que la universitat vol fomentar", conclou el comunicat.

"No hi ha hagut destrosses importants, però sí de menors"

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha xifrat en 8.000 els assistents al macrobotellot al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. "No hi ha hagut destrosses importants, però sí de menors. Per exemple, s'ha arrencat una tanca", ha precisat Lafuente als micròfons de 'Via Lliure' de Rac1. "Fins dilluns no sabrem els costos dels desperfectes i dels efectes globals", ha puntualitzat el rector de la UAB, que ha assegurat que s'estudiarà quines accions poden fer per evitar futurs macrobotellots al campus. "Farem l'impossible perquè no passi una altra vegada. Ens preocupa perquè tenim un Campus obert amb molts espais i es fa molt difícil de controlar", ha reconegut Lafuente.

"Ahir a la tarda vam saber que es volia organitzar aquesta festa i vam emprendre les accions que vam poder. Vam intentar tancar pàrquings, vam avisar els Mossos i vam organitzar els sistemes de seguretat que tenim a la universitat", ha enumerat el rector de la UAB. "No tenim ningú identificat, però vam avisar els Mossos per controlar els accessos", ha afegit Lafuente. "Des de les sis del matí que hi ha equips de neteja a la zona, i encara en tenen per hores", ha reblat el rector de la UAB.

Els Mossos no fan cap identificació i titllen la festa de "vergonya col·lectiva"

En paral·lel, el director dels Mossos, Pere Ferrer, ha qualificat el macrobotellot a la UAB de "vergonya col·lectiva" després d'un any i mig de pandèmia. "La vergonya que tots hauríem de sentir perquè milers de persones es convoquen a una festa com aquesta, quan encara estem en pandèmia, no és menor", ha reflexionat en veu alta Ferrer. "Es van perimetrar els accessos per evitar que hi entrés més gent però, com que no vam entrar al campus, no hem pogut fer identificacions de les persones que segurament han acabat fent algun tipus de dany", ha explicat el director de la Policia. "A quarts de set del matí ja no quedaven grups importants i va començar poc abans de la mitjanit", ha afegit Ferrer.

"Estem fent una activitat preventiva. Quan hi ha coneixement d'una possible festa, ens avancem i cobrim l'espai perquè on es pugui fer a aquell lloc. Però quan ja s'està celebrant amb tanta gent, l'actuació policial és inviable", ha constatat el director dels Mossos, que ha recordat que estan fent "un esforç extraordinari" per evitar els botellots. "En els torns de nit, estem tenint un 20% més de presència policial, que s'està fent amb hores extres. Això es un sobrecost de 3 milions d'euros a la Generalitat perquè els policies tinguin més presència al territori", ha finalitzat Ferrer.