El nou projecte de llei de Formació Professional ha sigut un dels temes més comentats durant la VII edició del Fòrum Aliança per a la FP Dual, coorganitzat per Fundació Bertelsmann i la Cambra de Comerç d’Espanya, cofinançat pel Fons Social Europeu i que ha tingut com a media partner Prensa Ibérica. L’esdeveniment, realitzat en format híbrid presencial i en línia, va reunir durant quatre jornades autoritats polítiques, organismes i agents socials nacionals i internacionals, per analitzar el present i el futur d’aquest model educatiu.

Els participants al VII Fòrum Aliança per a la FP Dual, van coincidir a admetre que, si bé la nova llei suposarà un reconeixement decisiu per a aquest model de formació en alça, encara queda molt camí per recórrer. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, va afirmar que recolzar la formació de qualitat, també des de les institucions, és clau per sortir de l’actual crisi i per afrontar els nous reptes als quals ens enfrontem, com la transició ecològica o la digitalització. El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, va recordar que els fons Europeus Next Generation són fonamentals en aquest camí, ja que aporten esperança a les PIMES, agents fonamentals del teixit econòmic espanyol. La secretària General de Formació Professional del Ministeri d’Educació i FP, Clara Sanz, va afirmar que era una llei necessària per afrontar la nova economia: “S’està produint una revolució de les competències; qualsevol lloc de treball es veurà afectat i necessitem que els futurs professionals tinguin un sistema que els permeti formar-se constantment, perquè ningú podrà mantenir la seva ocupabilitat durant tota la vida amb allò que va aprendre quan va començar en la seva formació”.

“La FP Dual no és un camí curt, sinó que és el principi d’un camí”

Clara Bassols - Directora de la Fundació Bertelsmann

La secció internacional també va tenir un lloc rellevant en el fòrum, en una jornada en la qual es va analitzar el funcionament d’aquest model en països d’Europa i Llatinoamèrica. Tal com va destacar el senior project manager de la Fundació Bertelsmann, Guillem Salvans, moderador en una de les taules rodones d’aquest bloc, “tot i que Espanya encara està a anys llum de molts països com Àustria, en els quals la FP Dual té una gran tradició, sorprèn veure que tots afrontem reptes comuns com la preocupació de futurs aprenents per la qualitat de la formació a l’empresa o la importància d’augmentar la participació de les PIMES en aquest sistema, així com la necessitat de millorar la imatge que té aquest model educatiu en la societat. S’ha de destacar també l’existència d’altres xarxes que promouen la FP Dual en l’àmbit europeu i la importància d’una col·laboració conjunta per fer que el sistema creixi i evolucioni”, va assegurar.

VII Fòrum Aliança per a la FP Dual

Trencant estereotips

Al llarg del fòrum es van comentar diferents casos d’èxit presentats per part d’empreses, centres educatius i, també, aprenents. Les experiències positives creixen d’any en any, i converteixen la FP Dual en un sistema de formació cada vegada més sòlid i exitós. Tal com va assenyalar la responsable del Centre de Coneixement i Innovació de Dualiza, Mónica Moso, aquest sistema compta amb gairebé 92.000 estudiants i, els últims 10 anys, presenta un creixement acumulat del 45%.

En el fòrum també es va fer èmfasi en l’evolució dels professors i tutors per transmetre als aprenents també soft skills o habilitats toves, destinades a afavorir capacitats tan necessàries en l’àmbit laboral com el treball en equip o la iniciativa. Així mateix, diversos ponents van recordar que la Formació Professional no és un camí divergent a l’acadèmic, ja que els aprenents que així ho desitgin poden continuar la seva formació realitzant estudis universitaris.

Al tancament de l’esdeveniment, la directora de la Fundació Bertelsmann, Clara Bassols, va voler donar les gràcies als ambaixadors de la xarxa Som FP Dual per trencar estereotips associats a aquest sistema educatiu: “Us agraeixo que ens recordeu una vegada i una altra que la FP Dual no és un camí curt, sinó que és el principi d’un camí. Que no és una formació de segona, que no hi ha professions categoritzadae per gèneres i que la FP Dual es pot fer a qualsevol edat. Vosaltres sou el futur i el futur serà el que vosaltres en feu”, va afirmar. Per últim, Bassols va emplaçar tots els assistents al pròxim Fòrum Aliança per a la FP Dual, en el qual segur que hi haurà dades encara millors sobre aquest model educatiu.

VII Fòrum Aliança per a la FP Dual