Esquiar, practicar snowboard, fer una excursió amb raquetes... totes les activitats que impliquen neu són apassionants i divertides, però requereixen un bon equipament per poder-les gaudir com toca. I és que la muntanya pot ser tan emocionant com perillosa, de la mateixa manera que la neu és màgica, però pot implicar riscos. En aquest article repassem una sèrie d’equipaments imprescindibles per no patir cap mena de contratemps quan anem a passar una jornada a la neu, independentment de l’activitat que vulguem practicar. Si volem tenir una jornada d’esquí amb tot a punt és bo seguir algun dels consells que donem a continuació.

Si anem a esquiar difícilment se’ns oblidaran els esquís, i si els lloguem a les pistes tampoc se’ns passarà realitzar aquesta gestió. Però és probable que no tinguem tan present la importància d’un altre tipus de material, que principalment ens evitarà patir les inclemències meteorològiques o fins i tot lesions.

A sota de les habituals jaquetes i pantalons impermeables i resistents a temperatures extremes és imprescindible equipar roba tèrmica que sigui capaç d’absorbir fàcilment la suor. A més, també és fonamental dur a la muntanya uns bons guants, ja que les baixes temperatures poden provocar que esquiar sense guants sigui impossible.

Però abans de sortir de casa per gaudir de la neu és absolutament necessari disposar de tres elements: ulleres de sol, crema solar i protector de llavis. En el cas de les ulleres és fonamental que filtrin els raigs ultraviolats, i és recomanable que siguin de tipus màscara per aïllar els ulls del vent i lamateixa neu.

La funció de la crema solar i el protector de llavis és la mateixa, evitar cremades a la pell originades per la radiació ultraviolada. Sí, pot semblar estrany haver-se de protegir del sol als mesos hivernals, però cal tenir present que la neu reflecteix el 80% de la llum solar, de manera que els raigs solars poden arribar a ser molt perillosos. Cal tenir molt present aquest consell.

A gaudir de la neu!

Un cop hem arribat a la nostra destinació i ens disposem a realitzar la nostra activitat serà més senzill tenir present què ens cal. Esquís, botes, bastons, taula de snow o fixacions ens faran gaudir d’una jornada d’esquí perfecta. Si a més ens assegurem de portar aigua, menjar i el telèfon mòbil carregat, aleshores serem els esquiadors més preparats de tota la pista.

D’altra banda, comença la temporada d’esquí, i com cada any els esquiadors es preparen per gaudir de la neu. Però de la mateixa manera que existeixen diverses modalitats d’esquí, també podem trobar esquís molt variats que s’adapten tant al tipus d’esquí que vulguem practicar com a l’estat de la neu. Tot seguit repassem els més habituals.

Esquí de pista o esquí alpí

Son els més coneguts perquè es fan servir per a una de les modalitats d’esquí més practicades a les pistes. Estan concebuts per a realitzar descensos per pendents prèviament allisades i senyalitzades, sigui realitzant girs o baixant en línia recta.

A l’hora d’escollir esquís per aquesta modalitat hi trobem els estàndard –pensats per a tots els públics- i els de competició, més rígids i tècnics, però que alhora permeten baixar amb una major velocitat i precisió.

Esquí freeride

Si els anteriors estaven pensats per a descendir per pistes allisades, aquests serveixen exactament per al contrari. I és que el nom (freeride, traduït com a “recorregut lliure”) ja dona una idea de la utilitat que tenen. Es tracta dels esquís ideals per a tots aquells que vulguin baixar per una muntanya amb neu pols verge, en la que preferiblement no hi pot haver passat ningú abans. Una de les característiques que els diferencien de la resta d’esquís és que el seu patí (la part central, sota la fixació) és més ample, augmentant així l’estabilitat en descensos.

Polivalents o «All Mountain»

Es tracta dels esquís ideals per a tots aquells que vulguin practicar diverses modalitats d’esquí i no vulguin disposar de material específic per a cadascuna d’elles. Així, aquests esquís permeten adaptar-se a tota mena de neu, ja sigui allisada, esquiada prèviament, compactada o pols. A diferència dels esquís de pista, aquests són una mica més amples.

De travessia o muntanya

Es tracta d’uns esquís que deriven dels alpins tradicionals, però que equipen una fixació articulada que allibera el taló i permet realitzar ascensos «a peu» per la muntanya. Amb aquests tipus d’esquís es poden descobrir zones allunyades de les pistes, però és necessari fer servir pells de foca per evitar que llisquin cap enrere. Un cop vulguem descendir podrem bloquejar la fixació i gaudirem d’uns esquís alpins clàssics.