Amb l'arribada de la primavera també arriba el canvi d'hora. La matinada del dissabte 26 al diumenge 27 de març s'adopta l'horari d'estiu i caldrà avançar una hora els rellotges. És a dir, a les 2.00 del matí seran les 3.00.

Els països implanten aquesta modificació horària en dues ocasions durant l'any amb l'objectiu d'adaptar l'horari laboral a les hores de sol i estalviar energia. Així, les empreses i les llars poden reduir el consum energètic en encendre les llums menys hores al dia.

El canvi d'hora a Espanya es manté malgrat l'oposició de l'ARHOE-Comissió Nacional per a la Racionalització d'Horaris Espanyols, que rebutja aquesta mesura deguda principalment a les seves repercussions sobre la salut i les persones. Segons els experts, el canvi d'hora influeix en la secreció de la melatonina, que és l'hormona que indueix al somni, ja que en haver-hi més hores de llum es produeix més tard. Si s'uneix això al fet que els horaris rutinaris són els mateixos, pot arribar a produir cansament o fatiga. No obstant això, passats els tres dies el cos haurà assimilat la nova quotidianitat.

Quin fus horari té Espanya i quin li correspon?

Espanya ara mateix es regula pel fus horari d'UTC+1, que passarà a ser UTC+2 quan es canviï l'hora a estiu. Tanmateix, el fus horari que li correspon a Espanya per situació geogràfica és UTC+0 a l'hivern i UTC+1 a l'estiu, igual que Portugal.

Això no passa des de 1940. Alfred López, en el seu llibre Esto no estaba en mi libro de historia de la política, recalca que Francisco Franco va voler que Espanya tingués el fus horari d'Alemanya, en comptes de continuar compartint-lo amb Portugal. L'ordre va sortir en el Boletín Oficial del Estado el 7 de març de 1940, quan es va avançar una hora el rellotge.