El Consell de la Unió Europea (UE), l’òrgan que reuneix els governs dels estats membres, va aprovar aquest dimarts prorrogar un any més, fins al juny del 2023, el reglament que estableix el certificat digital covid, el passaport sanitari creat per permetre la mobilitat de persones vacunades.

Segons va informar el Consell en un comunicat, l’extensió d’aquest reglament permetrà als estats de la UE que així ho desitgin continuar exigint el passaport covid als viatgers que vulguin desplaçar-se pel seu territori, ja siguin ciutadans europeus o de tercers països.

Tanmateix, els Vint-i-set també van obrir la porta a derogar abans de temps el reglament del certificat covid i no esperar fins al 30 de juny de l’any que ve, sempre que la situació sanitària ho permeti.

En aquest sentit, els governs nacionals fixen la Comissió Europea l’obligació que abans d’acabar aquest any 2022 presenti un informe detallat en què avaluï la necessitat de mantenir o derogar el passaport covid.

D’altra banda, a partir d’ara, el reglament contempla noves mesures, com, per exemple, la possibilitat d’emetre un certificat de recuperació, d’acord amb una persona ha passat la covid-19, després d’una prova d’antígens.

A més, el text prorrogat amplia la gamma de proves d’antígens autoritzades per obtenir un certificat de recuperació i inclou la possibilitat que les persones que participen en assajos clínics de la vacuna contra la covid-19 puguin computar-los com a dosis, i expedir-los, així, els passaports de vacunació corresponents.

El nou reglament també aclareix que els certificats covid han d’incloure totes les dosis injectades, independentment que hagin sigut posades en diferents estats de la UE.

El text modificat entrarà en vigor aquest mateix dimarts i, al tenir el caràcter de reglament europeu, es tracta d’una norma d’aplicació directa i instantània, que no necessita esperar que cada país membre la traslladi a la seva legislació per ser efectiva.