Recentment, hem conegut la indignació d'uns pares que denunciaran a l'Ajuntament de Vilassar de Mar per una "gimcana d'educació sexual" en la qual van participar menors d'edat, alguns d'11 i 12 anys. No obstant això, la veritat és que aquestes edats s'acosten bastant a la de la 'primera vegada' per un important nombre d'adolescents. L'edat mitjana de la primera relació amb penetració és de 13,8 anys a Catalunya.

Aquest és un dels resultats extrets d'un estudi realitzat el 2021 per l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que ha avaluat la salut i les competències sexuals de gairebé 250 alumnes de quart d'ESO de diversos instituts de Terrassa (Barcelona). La mitjana d'edat dels enquestats va ser de 15 anys, un 51% eren noies, un 47% nois i un 2% de sexe no binari.

En aquells adolescents que ja havien mantingut relacions sexuals amb penetració, un 62% va usar mètodes anticonceptius. D'altra banda, un 25% va utilitzar la píndola d'emergència, amb una mitjana d'ús de dues vegades.

El 35% no parla amb els seus pares sobre sexe

Aquest estudi també examina l'educació sexual que reben els menors. De tots els enquestats, un 35% dels adolescents asseguren no tenir confiança amb ningú de la seva família per a parlar de sexualitat i només un 9% van rebre formació sexual durant l'educació primària, i precisament, aquests van utilitzar mètodes anticonceptius en la seva primera relació sexual.

Un 83% d'aquests adolescents es consideraven "molt formats" en temes de sexualitat. De fet, l'edat mitjana a la qual van rebre la seva primera formació en educació sexual va ser al voltant dels 12 anys.

Un 80,4% va considerar que la formació els havia ajudat a resoldre els seus dubtes, i un 34,3% va expressar voler rebre més informació sobretot d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i mètodes anticonceptius. Les seves principals fonts d'informació van ser: els amics (35%) internet (19%) i els pares (19%).

Un 9% dels adolescents van tenir la seva primera relació sexual per la influència d'algú extern a ells i un 16% es deixaria convèncer per no usar el preservatiu.

Falta d'informació

En el moment en què es va publicar aquest estudi, l'any passat, l'AIFiCC Sara Pou va apreciar que els resultats mostren que els adolescents presenten "punts febles" en les seves competències i salut sexual. La gran majoria tenen mancances de coneixements relacionats amb "conceptes bàsics de sexualitat, mètodes anticonceptius i infeccions de transmissió sexual". Aquesta manca de coneixements els porten a situacions arriscades per a les quals no posseeixen les eines necessàries.

A més, uns certs factors psicològics com la baixa autoestima i la manca de confiança familiar influeixen en les conductes sexuals "de risc". Pou també va assenyalar que els joves inicien les relacions sexuals cada vegada "més precoçment". Per tot això, sosté que l'educació sexual ha d'estar basada en "les actituds i necessitats" dels adolescents perquè puguin decidir de manera responsable: "És imprescindible l'inici de l'educació sexual a edats més primerenques, garantint així una correcta formació en el moment adequat".