2023 és un any importantíssim per a la circulació de vehicles dins de les grans ciutats: la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica obliga els municipis de més de 50.000 habitants a establir Zones de Baixes Emissions (ZBE) similars a les ja establertes a ciutats com Barcelona o Madrid. A partir del proper any, els cotxes amb etiquetes A, B i C tindran l'accés restringit a certes localitats per aquesta norma (ciutats de més de 5.000 habitants). Quins són els requisits que han de complir els vehicles?

Un de cada tres cotxes d'aquests municipis queda immòbil en tenir més de dues dècades o no complir els requisits de la DGT per portar el distintiu mediambiental; els vehicles més afectats són els d'etiqueta A que hagin estat matriculats abans de l'any 2001, atès que no podran circular per aquestes àrees assenyalades pels ajuntaments.

Els d'etiqueta B (color groc) són turismes i furgonetes lleugeres propulsades per benzina i matriculats a partir del gener de l'any 2000 (o des del gener del 2006 en cas de vehicles dièsel). Poden accedir de moment a les ZBE, però no aparcar-hi.

Pel que fa als vehicles amb l'etiqueta C (color verd), són turismes propulsats per benzina i matriculats el 2006 (a partir del 2014 en el cas de turismes dièsel) i tots els transports de mercaderies matriculats des del 2014. Podran circular a qualsevol ZBE.