L'enorme taca solar que amenaça la Terra i preocupa la comunitat científica

Experts avisen que la flamerada de classe X emesa per la taca solar podria afectar greument les comunicacions o xarxes d'energia a la Terra

L'enorme taca solar que amenaça la Terra i preocupa la comunitat científica.

L'enorme taca solar que amenaça la Terra i preocupa la comunitat científica. / DdG

Redacció

Científics de tot el món han mostrat la seva preocupació per una taca apareguda Sol. Sovint, aquests fenòmens es produeixen sense que transcendeixin al coneixement públic i la seva durada sol ser de diversos dies o, si són molt grans, setmanes. No obstant això, aquest cas és diferent.

L'última taca solar detectada, coneguda com AR3310, preocupa els astrònoms pel seu tamany i per estar alineada amb el nostre planeta. Es tracta d'una taca d'una grandària quatre vegades més gran que la Terra i que pot generar una flamerada sobre el nostre planeta

De moment, l'AR3310 ja ha emès una flamerada, però s'ha classificat com de nivell "M alt", el segon en l'escalafó que mesura aquest tipus de fenòmens i que només pot afectar les aurores boreals, que es tornen més brillants i duradores.

Una flamerada que podria afectar la Terra

Segons informa en un comunicat l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), que monitora el clima en l'Espai, hi ha un 20% de probabilitats que aquesta taca emeti una poderosa flamerada de classe X que apunti la Terra.

Aquest organisme, tal com detalla el portal 'spaceweather.com', classifica les flamerades solars tant per força, com per la quantitat de raigs X alliberats a l'Espai. Així, les flamerades C són les de menor intensitat, mentre que les X són les més potents.

De produir-se aquest tipus d'explosió, podria provocar apagades de ràdio que afectessin l'aviació, o tempestes de radiació de llarga durada. La NASA adverteix que també pot afectar les xarxes d'energia elèctrica, senyals de navegació i pot suposar un risc per als astronautes.

L'última flamerada va afectar Sud-amèrica

No és el primer cop que es detecten aquest tipus de taques al Sol. L'última flamerada va tenir lloc el mes de febrer passat i va afectar a Sud-amèrica amb grans interferències de ràdio. Això va ser la conseqüència d'un alliberament intens de radiació electromagnètica.

Què és una taca solar?

Una taca solar és una regió del Sol que té una temperatura més baixa que els seus voltants, i amb una intensa activitat magnètica. La típica taca solar té una regió central fosca, anomenada "umbra", envoltada per una "penombra" més clara. Solen aparèixer, créixer o canviar de dimensions i d'aspecte al llarg dels dies fins a desaparèixer.