L'Arquebisbat de Madrid ha suspès i apartat de les seves funcions D.A.M.M., capellà que ha estat acusat d'abusos sexuals reiterats a una nena. La víctima, Natalia.C.P., d'origen argentí i resident a Girona, ha denunciat el cas davant l'Arquebisbat de Madrid, el despatx d'advocats Cremades -que audita els abusos sexuals a l'església- i el Defensor del Poble. En la denúncia, feta pública després d'una investigació de la Cadena SER i El País, Natalia.C.P. incorpora informes sobre els abusos sexuals que va patir quan tenia 9 anys a l'Argentina. El capellà, que presumeix d'haver estat col·laborador del Papa Francesc quan exercia de bisbe a Buenos Aires, va ser traslladat en nombroses ocasions a l'Argentina, Espanya i Itàlia. 

La víctima, nacionalitzada espanyola, relata abusos reiterats i forçats per part de D.A.M.M. els dissabtes a la tarda a la parròquia de Las Heras (Mendoza, l'Argentina). En aquells moments tenia 9 anys, i en la seva denúncia al·lega els agreujants de traïdoria, indefensió, inferioritat i ignorància en la seva condició de menor així com abús de superioritat, de confiança i incitació a conducta nociva per part de l'adult en la seva condició pública-religiosa.

"Anava a catequesi de primera comunió els dissabtes a la tarda. Era l'única que hi anava sola, perquè als altres nens els acompanyaven els seus pares. En acabar, el sacerdot em portava a una petita habitació, al costat de l'església, m'asseia a la seva falda i em tocava les parts íntimes. Em tocava i em deia que el toqués. Un dia vaig tornar a casa amb les calcetes tacades de vermell després dels tocaments; les vaig llançar a les escombraries perquè la meva mare no se n'assabentés. Em volia escapar, però no sabia com, no sabia què fer. Després de la comunió mai més el vaig tornar a veure”, relata la víctima a El País i la SER

Imatges de N.C.P. durant la primera comunió. A la dreta, Foto del sacerdot D.AM.M, amb 27 anys, administrant la primera comunió a la seva víctima, de 9 anys, després de mesos d'abusos sexuals Imatges cedides

Trasllat del capellà

Quan la menor va explicar els abusos pocs anys després a la família i va voler presentar denúncia penal, la parròquia va al·legar que el sacerdot havia mort. El capellà acusat, que va administrar personalment la primera comunió a la seva víctima, en realitat va ser traslladat de diòcesis a l'Argentina immediatament després. Va continuar exercint el sacerdoci i periòdicament va ser traslladat de país en els anys següents, primer a parròquies espanyoles i després a zones de Gènova i Roma (Itàlia). La seva elevada mobilitat s'explica per la pertinença del capellà a la Fundació Ramón Pané, que es dedica a enviar sacerdots llatinoamericans per a reforçar parròquies d'Europa

Després de la prescripció del delicte penal segons la legislació espanyola va tornar a Espanya fa pocs mesos i se li va assignar la parròquia de Vicálvaro (Madrid).

Tràmits infructuosos al Vaticà

Durant la permanència del capellà a la regió de Roma, la víctima el va identificar en col·laboració amb el corresponsal de la SER acreditat a Itàlia. Allà va intentar sense èxit que altes instàncies del Vaticà els indiquessin el procediment de denúncia davant la Gendarmeria vaticana, per la seva condició de policia adscrita a Interpol. També van preguntar sobre els tràmits a fer davant el Procurador de Justícia (fiscalia de l'Estat de la Santa Seu) amb l'objectiu que el capellà acusat fos interrogat, processat i expulsat -si procedia- de la carrera eclesiàstica, imposant-li un allunyament permanent de menors i una clausura en penitència per a tota la vida.

La resposta va ser que les altes instàncies vaticanes "no tenien solució" al seu cas i que "donaven per conclòs tot compromís" d'assistència a la víctima. Ara, un cop interposada la denúncia davant l'Arquebisbat de Madrid, els fets també s'han traslladat al dicasteri vaticà de Doctrina de la Fe.

El capellà no ha reconegut la seva culpabilitat però, segons assegura la SER, en comunicar-li la denúncia, va donar respostes contradictòries i va mentir sobre el seu historial sacerdotal. La víctima va mantenir un tens cara a cara amb el seu agressor. "Avui he començat a superar un malson que ha durat 40 anys" va afirmar la dona a l'emissora.