Joan V. D., de 45 anys i veí de Castellfollit de la Roca, va ser detingut el passat dilluns acusat d'assassinar una anciana de 85 anys que vivia al geriàtric 'la Caritat'. Tot i que inicialment al geriàtric es van pensar que la dona s'havia suïcidat prenent algun producte tòxic, la investigació va portar a la detenció del zelador que havia estat aquella mateixa tarda de diumenge amb la víctima. La dona va ingressar la nit de diumenge a l'hospital d'Olot -on va morir de matinada- i presentava cremades a la boca i la llengua, vòmits i lesions internes.

La dona no es valia per si mateixa, anava en cadira de rodes i necessitava tenir posada una mascareta d'oxigen. Per això, la policia va malfiar ja que sospitava que ella sola no hauria pogut prendre's res per morir. Al centre tothom destaca la bondat del zelador i el bon tracte que donava als interns i, per això, la gent que coneix Joan V. D. apuntava la possibilitat que la mateixa anciana li hagués demanat ajuda per morir.

Ara bé, el cas ha donat un tomb quan els mossos han confirmat que el detingut podria estar darrera d'altres morts d'ancians a la mateixa residència, on el zelador ja feia més de cinc anys que hi treballava. En un comunicat, els Mossos d'Esquadra confirmen que s'està investigant el zelador per la mort d'una altra anciana, de 87 anys, el passat 12 d'octubre.

Inicialment, la defunció d'aquesta dona es va certificar com a natural però ara, després de la detenció del treballador del centre, la policia ha trobat indicis per pensar que Joan V. D. pot estar al darrera de la mort de l'anciana.

Els mossos han explicat que el cas continua obert i els investigadors continuen treballant per determinar si el detingut està relacionat en d'altres casos de característiques similars.

Hi podria haver un tercer cas

Fonts properes a la investigació han confirmat a l'ACN que la unitat d'investigació també estaria esbrinant un possible tercer cas. Es tractaria de la mort d'un home d'avançada edat que, a finals de setembre, va morir també al geriàtric. Tal com va passar inicialment amb la dona morta el 12 d'octubre, lles causes de la mort d'aquest ancià s'hauria cregut que eren naturals però, un cop destapat el cas, els investigadors tenen sospites que el zelador també estigui al darrere d'aquesta defunció.

Segons aquestes fonts, hi ha 'indicis suficients' per investigar el cas. Malgrat en aquell moment la direcció del centre no va detectar que hi hagués cap irregularitat en la mort de l'home, ara els policies investiguen el succés ja que l'explicació que Joan V. D. va donar entorn la mort de l'home han fet aixecar noves sospites.

Tot apunta que per comprovar si el zelador està al darrera de la mort d'aquestes dues persones caldrà fer una exhumació dels cadàvers.

Està previst que el detingut, que el dimarts va tornar al centre per fer la reconstrucció dels fets, passi a disposició judicial el dijous. El cas es troba sota secret de sumari.

El Departament d'Acció Social no havia rebut queixes

La residència 'la Caritat' és un centre concertat i, per tant, rep recursos del Departament d'Acció Social de la Generalitat. El departament ha explicat a l'ACN que fins al moment no s'havia rebut cap queixa del centre i que totes les inspeccions ordinàries que s'havien fins al moment al centre eren correctes.

Malgrat tot, després de destapar-se els fets, el departament ha enviat els seus investigadors a 'la Caritat' per comprovar que el funcionament del centre ha estat correcte.