A la Lilian li va canviar la vida el 7 de gener de 2021. El seu fill, Julián Beltrán, de 22 anys, ja no contestava a les trucades. El seu mòbil, després ho sabria, donava senyal al costat de la muntanya sagrada de Montserrat, a Barcelona.

Un any després d’allò, Lilian Rivera continua buscant el cos del seu fill, que havia arribat a Catalunya el 2018 per mirar de guanyar-se la vida com a barber, el seu ofici. «No crec que la muntanya se l’empassés», explica a Cas Obert, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica.

Festa il·legal

El febrer de l’any passat, i malgrat les restriccions del coronavirus, Lilian Rivera va deixar Colòmbia i va vèncer la burocràcia per buscar el seu fill a Barcelona. Ho continua fent, instal·lada a casa de l’exparella del Julián i netejant cases a la capital catalana per poder subsistir. Ha recorregut desenes de vegades el camí que va fins al parc de Montserrat des del xalet del Bruc on el seu fill va acudir a una festa il·legal l’última nit que el van veure viu.

Al principi, la van acompanyar patrulles dels Mossos d’Esquadra, bombers, unitats canines i, fins i tot, un helicòpter. Ni rastre del Julián. La seva jaqueta, això sí, es va quedar al xalet de la festa. Ara la guarda la seva mare.

Nou testimonis

La investigació va determinar que el Julián va anar a la festa amb un altre amic. Allà hi havia discjòquei, música electrònica i també drogues. El seu amic se’n va anar i el Julián es va quedar al xalet amb nou persones més.

A trenc d’alba, segons el testimoni d’aquests joves, el Julián els va anunciar que la muntanya de Montserrat «el cridava» i li deia que ell era «l’escollit». Tots van assegurar que el Julián se’n va anar sol, caminant, mentre ells van esmorzar a la casa i se’n van anar a dormir després d’haver passat tota la nit de festa.

Últim senyal

Aquella tarda, a les 15.25, el seu mòbil va emetre l’últim senyal, dins del parc natural de Montserrat, «molt a prop d’on hi ha la Verge», assegura la mare. «Vam anar a aquesta zona i no hi havia res estrany, és molt difícil tenir un accident allà. Són camins bons i transitats, ben senyalitzats, hi passa gent caminant i amb bicicleta. Si t’embenen els ulls i et deixen allà és fàcil tornar. Si hagués tingut un accident o hagués caigut, l’hauríem trobat», afirma la dona.

Una amiga del Julián va aportar una pista a la mare i després als Mossos. Va explicar que el dia 8 de gener, durant una altra festa il·legal de joves, aquesta vegada en un pis de Barcelona, ella va preguntar per l’absència del noi i li van respondre: «El teu amic ha fet un viatge astral, ja és mort». Quan ella hi va insistir, li van dir: «L’ànima del Julián ja no és en aquesta Terra, no preguntis més. El que busca troba, i al carrer hi ha murs».

La mare d'en Julián demana ajuda a experts en muntanya per buscar de nou el cos del seu fill EPC

Cerimònia

La mare assegura que els Mossos van prendre declaració a aquestes persones i van descartar la seva implicació en la desaparició del seu fill. Creu que, «potser tots van anar a la muntanya per fer algun ritu, alguna cerimònia, potser amb drogues i se’ls en va anar de les mans». No creu que el seu fill s’endinsés a la muntanya sol i sense abric aquell matí.

Lilian Rivera segueix a Barcelona, no sap fins quan. Des de fa setmanes intenta aconseguir persones «expertes en la muntanya de Montserrat» i en el rastreig de persones que l’ajudin a buscar de nou el cos del seu fill. Ella sap que l’ànima del Julián es va quedar allà per sempre.

Lilian, mare de Julián, amb la jaqueta que portava el jove abans de la desaparició