El denunciant, denunciat. Així va acabar un home fa uns dies després d'advertir a la Policia Local d'Albal (València) que, després de sol·licitar els serveis sexuals d'una prostituta i abonar-li l'import de 30 euros, la dona no va completar les seves necessitats. Els policies el van informar que el municipi on havia practicat sexe disposa d'una ordenança municipal que multa als puters amb fins a 800 euros. Així, Albal obre el primer expedient sancionador per consum de serveis sexuals en la via pública. Albal ha estat pionera, a escala nacional, en la lluita contra la prostitució i el tràfic de persones.

L'assassinat de la jove Florina, desapareguda en el municipi l'any passat, va provocar una reacció contundent de la localitat a la qual es van sumar en cadena, els ajuntaments afectats per aquest problema situats al llarg de la V-31. El moviment ha comptat amb el suport de la Mancomunitat de l'Horta Sud i de la Generalitat Valenciana per intentar frenar el consum d'aquesta mena de serveis sexuals. No era la primera víctima, el 2004 una altra jove apareixia morta amb un tret en el pit, just en el mateix lloc on es va veure a Florina amb vida per última vegada. En aquella primera ocasió el consistori va cobrir les despeses de la seva sepultura i les seves restes descansen en el cementiri municipal.

Arran de tot això, el consistori va fer un pas més amb la modificació de l'ordenança municipal de convivència i bon govern incrementant les multes als puters fins als 800 euros i incloent en el mateix sac als proxenetes. L'ordenança municipal xifrava el 2012 les sancions d'aquest tipus en un màxim de 750 euros que afectaven tant els consumidors com a les meretrius, que ara queden exemptes com a víctimes d'explotació.

Els canvis aprovats per la unanimitat del ple també recullen la prohibició de divulgar publicitat que fomenti la prostitució i l'explotació sexual i el castiga amb multes de 350 euros, com per exemple la col·locació en els para-xocs o finestres dels vehicles targetes de prostíbuls. Per a l'alcalde Ramón Marí «els assassinats d'Ivana i Florina han suposat una amenaça a la democràcia i per aquest motiu tractem de contribuir, des d'Albal, en l'erradicació de la prostitució i el tràfic de persones, comptant amb la sensibilització d'altres administracions». Albal també va aprovar l'adhesió a la xarxa de municipis contra el tràfic de dones i nenes i va elevar la invitació tant a la Mancomunitat de l'Horta Sud, així com al Consell per a, conjuntament, visibilitzar la lluita contra els proxenetes, perseguir-los i «acabar amb els puters».

Coordinació comarcal

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha fet costat a Albal en aquesta croada contra la prostitució i, alhora que constrenyia als seus 20 municipis a sumar-se a la xarxa de municipis lliures de tràfic i prostitució, també va proposar impulsar campanyes de conscienciació i una major coordinació de les policies locals per augmentar el control sobre els proxenetes. En aquesta línia, fa uns mesos 27 agents de les policies locals dels municipis de la comarca de l'Horta Sud van participar en una formació sobre prostitució i explotació sexual en la Comunitat Valenciana organitzada per l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe).