Agents de la Policia Nacional han detingut a la localitat d'Alacant a una dona de 24 anys d'edat per un presumpte delicte de maltractaments a la seva filla menor de 20 mesos a la qual agredia i privava d'aire per fer-la semblar malalta. Agents del Grup II de la UFAM de la Brigada Provincial de la Policia Judicial d'Alacant van rebre un mandat d'un Jutjat d'Instrucció d'Alacant perquè investiguessin uns fets que el Servei de pediatria d'un hospital d'Alacant havia posat en coneixement de l'Autoritat Judicial. Pel que sembla un nadó de gairebé 20 mesos d'edat havia estat ingressat en el centre mèdic per al seu estudi per crisis convulsives, sense que fos aquesta la primera vegada que passava en la seva curta edat.

Les primeres hipòtesis apuntaven a un diagnòstic per possibles crisis epilèptiques. Malgrat que, després de les proves negatives, els professionals també plantejaven que els episodis en realitat fossin causats per causes externes. Els agents van realitzar les primeres gestions d'investigació i van recaptar les dades relatives al cas, els quals apuntaven al fet que la menor no patia cap malaltia i tot el seu mal era presumptament causat per la seva progenitora.

LES CRISIS CONVULSIVES DE LA NENA, SEMPRE EN PRESÈNCIA DE LA MARE

En l'informe ofert per l'hospital es posava de manifest que tots els episodis es produïen en presència de la mare i tan sols quan aquesta estava amb la nena i cap adult més present. Quan es produïen les crisis, la mare requeria atenció mèdica, però es mostrava calmada i tranquil·la, remetent les crisis i recuperant-se la víctima, després de l'arribada del personal sanitari. En dos dels episodis van poder observar diverses marques o empremtes del que podrien ser llençols a la cara de la menor, com si s'hagués realitzat pressió contra la boca d'aquesta, la qual cosa va alertar encara més si cap al personal sanitari.

Una vegada que van començar les sospites i el control sobre la progenitora va ser major, les crisis van desaparèixer. Finalment, els agents van detenir a la mare de la menor, que va ser acusada d'un delicte de maltractaments, del que a falta d'un diagnòstic mèdic podria ser un cas de l'anomenada Síndrome de Münchhausen per poders. És una malaltia mental i una forma de maltractament infantil. El cuidador del nen, amb freqüència la mare, inventa símptomes falsos o provoca símptomes reals perquè sembli que el nen està malalt.

L'arrestada, de nacionalitat espanyola, va ser posada a la disposició del Jutjat d'Instrucció Guàrdia d'Alacant, que va adoptar com a mesures cautelars una prohibició d'aproximació cap a la víctima menor, sent-li atribuïda la guàrdia i custòdia al pare, establint un dret de visita d'una hora, una vegada a la setmana, en un punt de trobada controlada i sota supervisió.