Els Mossos d’Esquadra han rebut les primeres cinc denúncies de noies que han estat víctimes de suposats intents de submissió química amb punxades i s’han produït a Lloret de Mar. Són totes les que ha gestionat el cos policial a Catalunya, a l’espera de la d’uns fets recents a Barcelona.  

La portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé ahir va informar de la xifra de denúncies d’aquesta casuística en una entrevista a Catalunya Ràdio, però no va precisar la zona geogràfica i Diari de Girona va poder confirmar que totes s’han donat en un sol municipi, Lloret de Mar i en locals i dies diferents. 

L’objectiu dels que fan la punxada seria acabar sotmetent les dones, però, tot i això, la portaveu dels Mossos ha puntualitzat que de moment cap de les denúncies formulades es pot relacionar amb una posterior agressió o abús sexual. Tampoc es descarta que aquesta pràctica pugui ser un pur «divertimento» per alguns joves. 

Els Mossos tenen una investigació oberta per determinar quina substància se’ls ha pogut injectar i en busca els autors.

Agulla clavada

La primera denúncia rebuda per la policia és del dia 10 de juliol i se n’han rebut cinc fins al cap de setmana del 24 de juliol. Aquest últim cap de setmana, n’han gestionat una. Les víctimes que han estat ateses tenen més de 20 anys i de moment, no se’ls hauria detectat cap substància en la sang, segons apunta l’ACN.

En els dos casos primers casos detectats a Lloret de Mar aquest estiu, les dues noies que van denunciar els fets ho van fer després d’adonar-se que els havien punxat amb una xeringa. Alguna d’elles fins i tot es va trobar amb una agulla clavada. Això els va ocórrer quan es trobaven de festa en discoteques de la localitat. Aquest cap de setmana, els Mossos també han gestionat una denúncia. 

Per poder investigar aquest tipus de fets així com la resta de delictes contra les persones on hi ha intervenció sanitària, els Mossos d’Esquadra estan coordinats amb el SEM i els hospitals de referència. Aquests en cas que els arriba algun cas, alerten als agents. 

El cos policial també ha rebut alguna de les denúncies de Lloret dies més tard dels fets, cosa que dificulta la tasca policial i de retruc, la detecció de la possible substància punxada. 

Al metge amb rapidesa

Davant dels fets recents, a portaveu dels Mossos, durant l’entrevista d’aquest dimarts va insistir en la importància d’anar al metge amb rapidesa fins i tot abans de la denúncia, per poder fer les analítiques que permetin detectar el què li han injectat.  

Les declaracions de la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé van arribar ahir després que es conegués un cas a través de les xarxes socials i que va tenir lloc en un pub de Barcelona. Les noies explicaven que havien notat la punxada i que després no es van trobar bé. La portaveu dels Mossos va declarar que han contactat amb la noia que va fer el post i que està previst que presenti denúncia ella i la seva amiga en les pròximes hores.

L'origen, el Regne Unit

Aquesta pràctica de fer punxades per sotmetre químicament les noies quan surten de festa va començar al Regne Unit fa un temps i era probable que algun dia arribés a Catalunya i a terres gironines. Els Mossos, com va dir ahir Escudé, van tenir constància que hi havia hagut casos a França i que arran dels fets detectats a Catalunya, mantenen el contacte amb la policia francesa. 

A Espanya, el primer cas va succeir a les Illes Balears. A partir d’aquí hi ha hagut d’altres fets a l’Estat. Per exemple, a Pamplona, durant els San Fermín d’aquest any, quatre dones van denunciar també punxades per una suposada submissió química. En aquest cas tampoc va anar més enllà i no es va produir cap agressió ni abús sexual.

Davant de les denúncies recollides, la portaveu dels Mossos d’Esquadra va reconèixer ahir que és un tema que els genera «preocupació i inquietud» i que es dona en situacions d’oci. Demana no crear alarma i sobretot insta a denunciar els casos i com més aviat millor per poder-los investigar i per detectar les substàncies injectades.

Sospites

A les comarques gironines hi ha hagut casos d’agressió o abús sexual en la qual els Mossos d’Esquadra sospiten que hi ha hagut submissió química. De fet, el cap dels Mossos a la Regió Policial de Girona va alertar durant el Dia de les Esquadres de la preocupació sobre aquesta pràctica. 

El mes de juny, per exemple, hi va haver una doble agressió sexual a Olot. Els Mossos d’Esquadra van detenir els dos joves que presumptament van agredir sexualment dues menors i en aquest cas la policia no descarta que els dos presumptes agressors es valguessin de la submissió química per forçar-les. També se sospita en un cas d’abús sexual a Lloret, on un jove que havia estat a presó per violació hauria abusat d’una noia a la platja i la noia no recordava res.

A Girona, la submissió química també s’ha utilitzat en un intent de robatori a Salt i en aquest cas es coneix el medicament usat.