Busquen un «intermediari» per la relació amb la desaparició de dos homes

Abans de desaparèixer, els dos homes es van citar amb la mateixa persona per cobrar per la venda de dos vehicles i una finca

Jesús María González i Juan Miguel Isla van desaparèixer a Manzanares, Ciudad Real.

Jesús María González i Juan Miguel Isla van desaparèixer a Manzanares, Ciudad Real. / CO

Vanesa Lozano / Luis Rendueles

La Guàrdia Civil demana col·laboració ciutadana per trobar a Juan Miguel Isla, un home de 58 anys, casat i amb fills, que va desaparèixer a Manzanares, a Ciudad Real, el passat 22 de juliol. Havia viatjat la tarda anterior des de la platja de San Juan, a Alacant, on vivia amb la seva parella, fins a aquesta localitat manxega.

L'home anava a cobrar en metàl·lic 50.000 euros de la venda d'una finca familiar. Va ser acompanyat d'un intermediari amb el qual s'havia citat en un poble pròxim, La Solana, per tal de recollir els diners.

Els investigadors han difós un vídeo amb les últimes imatges del cotxe del desaparegut, un Renault Clio, sortint de Manzanares per la carretera N430A en direcció a la localitat de Membrilla, per si algun testimoni recordés alguna cosa.

Un altre desaparegut

Segons ha sabut Cas Obert, canal d'investigació i successos de Prensa Ibérica, aquest intermediari, l'última persona que va estar amb Juan Miguel abans de desaparèixer, està sent investigat per una altra desaparició, ocorreguda tres anys abans a la mateixa localitat de la província de Ciudad Real.

Un empresari de màquines escurabutxaques de Vitòria, establert a Manzanares, Jesús María González Borrajo, de 55 anys, va desaparèixer el 19 de juny de 2019 després de vendre dos Mercedes d'alta gamma a un conegut seu per 14.000 euros cadascun. En aquesta transacció, d'acord amb les fonts consultades, va fer d'intermediari el mateix home que tres anys després ajudaria a Juan Miguel Isla a vendre la finca de la seva família.

Un "conseguidor"

L'home, conegut entre els veïns de la zona com una espècie de "conseguidor" que intercedeix en "operacions de compravenda de cotxes, cases i armes", és el nexe entre totes dues desaparicions, la de Jesús i la de Juan Miguel.

Per a la família de Jesús no hi ha dubte: "Tots dos casos estan connectats, creiem que l'autor de totes dues desaparicions pot ser el mateix, el mateix els ha tret del mig", explica el seu advocat, Dionisio Muñoz.

Pagarés per 28.000 euros

Després de la seva desaparició, el germà de Jesús María va descobrir que l'empresari havia rebut, poc abans que se li perdés la pista, diversos pagarés per valor de 28.000 euros que havia de cobrar en dates pròximes al dia en què van deixar de saber d'ell, el dia que el seu telèfon es va apagar. "Aquests pagarés van quedar guardats en un calaix de la casa de Jesús María. Va desaparèixer abans de poder cobrar-los, no obstant això ell ja havia lliurat al comprador un dels cotxes", afirma l'advocat.

"El germà de Jesús va saber des del principi que quelcom dolent li havia passat, tenia comprat un bitllet d'avió amb destinació a Paraguai, on també tenia negocis, i havia de viatjar just quan se'l va empassar la terra", afegeix el lletrat.

Batudes

La Guàrdia Civil està realitzant batudes a Manzanares aquesta setmana per buscar al segon desaparegut, Juan Miguel Isla. Se centren en una zona de camp on es va perdre el senyal del seu telèfon mòbil.

A l'operatiu hi participen efectius de la UCO, la USECIC, el Seprona i la unitat canina de l'Institut Armat. Busquen el seu cos i qualsevol pista que reveli què li va passar, tot i que, com en el cas de Jesús, la principal hipòtesi és que algú li hagi fet mal. Potser, la mateixa persona.