Desarticulen una banda que va robar per casualitat dos carbonets de Dalí valorats en 300.000 euros

Els Mossos també han desmantellat un taller de falsificacions de litografies a Badalona que hauria operat a 12 països

Les obres recuperades de Dalí pels Mossos

Les obres recuperades de Dalí pels Mossos / CME

ACN/DdG

 Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal liderat per tres germans especialitzat en robar obres d'art, entre les quals dues peces originals de Salvador Dalí valorades en 300.000 euros. Es tracta de dos carbonets de 1922 que l'artista hauria fet per il·lustrar el llibre 'Les Gràcies de l'Empordà', per encàrrec de l'escriptor Pere Coromines i que s'han pogut autentificar gràcies a la col·laboració de la Fundació Gala – Salvador Dalí.

A més, la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos també ha desmantellat un taller de falsificacions de litografies d'artistes com Dalí o Picasso ubicat a Badalona i que hauria distribuït material en almenys 12 països com ara Austràlia, Bèlgica, Canadà, Suïssa, Xile o Xina.

Es tracta de dues investigacions desenvolupades per agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos. Segons ha explicat el sergent José Luís González, en el cas de l’operació 'Gresca', la investigació es va iniciar el gener de 2022 arran del robatori de dues obres de Salvador Dalí en un pis del districte de Sarrià – Sant Gervasi de Barcelona.

La investigació dels Mossos va determinar que es tractava d’un grup criminal liderat per tres germans que tenien antecedents i que haurien comès almenys set robatoris en immobles ubicats en zones d’alt poder adquisitiu de Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Rubí i Premià de Mar.

“Els seus robatoris estaven orientats a buscar obres d’art”, ha assenyalat el sergent que ha dit que “treballaven bé el fet” i que actuaven de forma molt coordinada i fent servir marcadors i rutines de vigilància durant els dies previs a cometre els fets i detectar quan no hi havia persones a l’interior dels immobles.

Per la seva banda, el sotsinspector de la Unitat Central de Patrimoni Històric de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, Jonatan Herrera, també ha destacat aquesta singularitat de la banda i ha recordat que els robatoris en què els lladres s'emporten obres d'art són molt poc habituals: “Només representen un 0,5% del total de robatoris amb força a domicilis”, ha assegurat.

Pel que fa als mètodes utilitzats per l’organització criminal, accedien als domicilis mitjançant el mètode de la palanca o el bec de lloro. Una vegada a l’interior, a diferència d’altres tipus de lladres, operaven de forma selectiva i només s’emportaven obres d’art de les parets que mostressin aparença de rellevància – en el cas dels dos carbonets de Dalí estaven signats – i a més s’emportaven col·leccions de monedes i d’altres antiguitats. En realitat, mai estaven segurs si trobarien alguna cosa rellevant.

González ha recordat que l’objectiu principal de la unitat sempre és “recuperar les obres”, motiu pel qual, un cop identificats els autors dels fets, es va posar en marxa un dispositiu de seguiment i vigilància que va durar dos mesos.

El sergent ha relatat que el mes de maig van rebre una trucada “inquietant” per part d’una persona que inicialment es va presentar com a col·laborador però que finalment també va acabar sent detinguda per la seva implicació en el cas.

Aquesta, va alertar la policia que s’estaven intentant vendre unes obres d’art rellevants a través del mercat il·legal. La investigació els va conduir primer cap un ciutadà portuguès interessat en les obres i després cap un grup d’empresaris xinesos afincats a Catalunya.

Aquell mateix mes es van efectuar diverses entrades i registres en immobles de Granollers, Les Franqueses del Vallès i Berga, que eren les localitats on residien els detinguts. A més, es van detenir dues persones més que feien tasques de receptació.

Com a resultat d’aquests escorcolls, els Mossos van recuperar cinc obres gràfiques atribuïdes a Joan Miró, però que no s’han autentificat perquè no existeix cap denúncia de la seva desaparició; 55 rellotges, alguns d’alta gamma; diverses col·leccions de monedes i bitllets de diferents països i èpoques, i diferents plomes, bolígrafs i objectes de valor. A més, també es van intervenir quatre armes de foc llargues que el grup hauria trobat en un dels robatoris.

Els tres germans van ser detinguts i el jutge en va decretar l’ingrés a presó preventiva. Actualment es troben en llibertat amb mesures cautelars. La policia també va detenir dos receptadors, van quedar en llibertat amb càrrecs.

La recuperació i autentificació dels carbonets

González ha explicat que durant les entrades als immobles es van poder recuperar aparells tecnològics i es va poder localitzar un missatge amb una clau d’apertura d’un traster ubicat en una localitat de la Regió Metropolitana Nord. Els Mossos van anar-lo a escorcollar i al seu interior van trobar els dos carbonets de Dalí sostrets. "Estaven en bon estat i amb els marcs originals", ha apuntat.

Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, ha explicat que la Comissió d’Autentificació i Catalogació de la Fundació Gala – Salvador Dalí, va encarregar-se d’analitzar aquestes dues obres de forma minuciosa “amb tècniques microscòpiques”.

“Després de quatre mesos vam poder determinar que efectivament es tractava de dos carbonets originals de 1922, la primera època de Dalí en què es mostra més naïf i menys abstracte i que es vinculen amb el noucentisme”, ha detallat Aguer que ha afegit que en elles l’artista plasma escenes quotidianes de l’època – hi apareixen pagesos i persones ballant sardanes durant una Festa Major – amb cares esquemàtiques.

Aquestes peces tenen un especial interès perquè formen part de l’encàrrec que l’escriptor Pere Coromines va fer a un jove Salvador Dalí. “Li va demanar que fes quatre il·lustracions pel llibre ‘Les Gràcies de l’Empordà’”, ha comentat Aguer que ha recordat que Coromines era molt proper a la família Dalí perquè havia estudiat dret amb el pare de l’artista.

carbonet Dali (1)

Una de les obres de Dalí recuperades pels Mossos / ACN

Taller de litografies falses a Badalona

El sergent González també ha explicat que recentment els professionals d’aquesta Unitat Central de Patrimoni Històric han dut a terme una altra operació que ha permès desmantellar un dels punts de distribució d’obres gràfiques falses amb més activitat a tot el país i ubicat Catalunya.

Es tracta d’una investigació que va iniciar-se el mes de junt de 2021 gràcies a la tasca de ciberpatrullatge que duen a terme els membres d’aquesta unitat. “Es va detectar la venda d’obra gràfica falsificada a través d’un portal web especialitzat que es deia Litografies.net i que ja està tancat”, ha comentat el sergent.

Les indagacions policials van permetre detectar que a través d’aquest portal es comercialitzaven obres gràfiques atribuïdes a artistes de renom com Salvador Dalí o Picasso, que es venien numerades i seriades. “Tenien signatura, segells de qualitat i certificacions perquè semblessin que eren originals”, ha apuntat González que ha dit que feia 3 o 4 anys que la pàgina web funcionava. Alhora els Mossos van detectar que hi havia un punt de distribució físic a Badalona on es feia la producció d’aquests materials.

Un cop obtinguts els indicis suficients per comprovar l’activitat delictiva i identificar-ne els responsables de la creació i distribució, es van efectuar diversos escorcolls al punt de distribució. “El lloc disposava del material necessari per elaborar les reproduccions”, ha assenyalat el sergent. També s’hi van trobar segells de tinta, segells secs i els mateixos certificats elaborats per la persona investigada. “Fins hi tot hi vam localitzar els llapis que s’utilitzaven”, ha remarcat.

Venudes a més de 12 països

Com a resultat de l’operatiu policial, es van intervenir més de 500 reproduccions, algunes d’elles en procés. També es van bloquejar diversos actius com comptes bancaris dels investigats que van permetre detectar uns beneficis d’almenys 460.000 euros per la venda d’aquestes peces. “Cadascuna la comercialitzaven a un preu d’entre 500 i 1.000 euros”, ha assenyalat González que ha explicat que es va contactar i identificar un total de 19 compradors a l’Estat que haurien estat víctimes d’aquesta estafa. Alhora, s’han detectat també operacions de compra venta a 12 països més com ara Austràlia, Bèlgica, Canadà, Suïssa, Xile o Xina. Als afectats també se’ls ha ofert la possibilitat de denunciar els fets.

A l’únic detingut per aquests fets se li atribueixen delictes continuats d’estafa i contra la propietat intel·lectual. Va quedar en llibertat amb càrrecs, tot i que se li va imposar la mesura cautelar de prohibició de continuar exercint l’activitat de creació i distribució de reproduccions.