Els pares de l'adolescent que va morir a Sallent: "No es deia Iván, es deia Alana"

La família demana no fer de la tragèdia "un abanderament polític"

Manifestació a Sallent en contra de l'assetjament escolar

Manifestació a Sallent en contra de l'assetjament escolar / Arnau Valverde

Redacció

Els pares de les bessones que el 21 de febrer es van precipitar des del balcó de casa seva a Sallent, al Bages, han emès un comunicat en el qual agraeixen les mostres de solidaritat cap a la família i en el qual precisen que la seva filla morta «no es deia Iván, es deia Alana».

La menor, de 12 anys, havia comentat unes setmanes abans a la seva germana Leila, que continua hospitalitzada en cures intensives, i a persones del seu cercle d’amistats que havia decidit canviar el seu nom pel d’Iván i iniciar un canvi de gènere, i això va fer que fos objecte de burles al seu institut, cosa que els seus pares desconeixien.

Malgrat això, en el recordatori que la família va entregar al funeral fet diumenge passat s’hi incloïen els dos noms, en senyal de respecte a la voluntat de la menor. En un comunicat remès ara a La Vanguardia, els pares de les bessones indiquen que, per respecte «a la intimitat i la memòria de les seves filles» i per no entorpir la investigació judicial i policial, «no faran de moment declaracions» i si ho fan serà a través de comunicats del seu advocat.

Evitar «un circ mediàtic»

També expressen la seva voluntat de no convertir la mort de la seva filla en «un circ mediàtic», ni que es produeixi «un abanderament polític de cap color» per aquest cas. En un primer informe remès al jutjat de Manresa que investiga el cas, els Mossos d’Esquadra apunten que el suïcidi de la menor es va poder deure a causes multifactorials, entre les quals s’inclouen problemes per la identitat de gènere i l’assetjament escolar.

Els especialistes remarquen que les morts per suïcidi mai tenen un únic detonant, sinó que són el resultat de factors psicològics, biològics i socials que tenen tractament. Les persones amb conductes suïcides i els seus pròxims poden rebre ajuda les 24 hores trucant al 112, al Telèfon de l’Esperança (717 003 717), al número d’atenció a la conducta suïcida 024 o al 061 Salut Respon.